U odnosu među partnerima bitna je usredotočena svjesnost. Biti svjestan svojeg partnera i posvećivati mu pažnju koja mu je potrebna je jedan od ključeva uspjeha svake veze. Svakodnevnom vježbom, usredotočenost će s vremenom utjecati na komunikaciju i partneri će biti povezaniji, sretniji i bolje se slagati, piše portal Mind Body Green.

Usmjerena pozornost je jedan od najvažnijih elemenata romantičnog partnerstva, a sposobnost za istinskom prisutnošću najveći je dar koji možete dati svom partneru.

par 18 01

Foto: Dreamstime

Dobar primjer usredotočene svjesnosti je dala pozitivna psihologinja Shelly Gable, koja je proučava kako ljudi odgovaraju na dobru vijest. U proučavanju komunikacije među parovima, zaključila je da postoji četiri tipa odgovora. Za primjer je dala izmišljeni par Leanu i Joea i scenarij u kojem je Leah došla kući s dobrom viješću da je dobila promaknuće na poslu.

Četiri tipa odgovora koji otkrivaju kvalitetu veze:

Pasivno konstruktivni
Joe odgovora: "Bravo!" bez da je maknuo pogled s televizije, ignorirajući Leah i nastavljajući gledati program na televiziji.

Nivo odgovora: Ovo je najdestruktivniji odgovor u kojem Joe Leah nije pružio ni trenutak pažnje. Ovdje je naglašeno marginalno priznanje uspjeha.

par 18 02

Foto: Dreamstime
Pasivno destruktivni
Joe odgovara: "Bravo!" i dijeli vijest o svojem vlastitom promaknuću na poslu.

Nivo odgovora: Ovo je trunčicu bolji odgovor od pasivno konstruktivni jer u njemu Leah dobiva potvrdu svojeg uspjeha, ali odmah potom ju zasjenjuje vijest o njegovom promaknuću.

par 18 03

Foto: Dreamstime

Aktivno destruktivni
Joe odgovara: "Bravo!" i počinje nabrajati sve promjene koje će se dogoditi u njezinom životu. Potom ju pita kako će stići obaviti sve poslovne zadatke koje će sad dobiti.

Nivo odgovora: Ovo je druga po redu najbolja reakcija koja pokazuje usredotočenost na partnera te usmjerenu pozornost. iako je Leah primila konstruktivnu i pomalo kritičnu reakciju, koja je ponekad na mjestu, fokusiranje na negativno za vrijeme dobivanja dobrih vijesti može dovesti od sumnje u samog sebe.

Aktivno konstruktivni
Joe odgovara: "Bravo!" usmjeravajući svu pozornost na Leanu i pokazuje interes za njezinu vijest. Traži cijelu priču i zainteresirano sluša sve detalje o njezinom promaknuću.

Nivo odgovora: Ovo je najzdraviji, najusredotočeniji način za prihvaćanje dobrih vijesti prilikom kojeg partner pokazuje iskreni interes. Ovaj odgovor pokazuje koliko pažnje jedan partner usmjerava na drugog, a to vodi prema sve čvršćoj i zdravijoj vezi između partnera.

Izvor:  24sata.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam