U prošlosti se uglavnom na požudu gledalo kao na jedan od 7 glavnih grijeha. U suvremenom svijetu između požude i seksualne želje stavljen je znak jednakosti što je u potpunosti pogrešno.

Ljubav i seksualna želja nerazdvojno su povezani. Ali, da nema požude vjerojatno ne bi bilo povoljne klime za nastanak ljubavi? Bez obzira na religiozne stavove, postoji li način na koji možemo napraviti razliku između ljubavi, seksualne želje i požude?

Postoji. Razlika je u tome što je seksualna želja, na pravom mjestu i s pravim izrazom, vitalan i zdrav dio onoga što nas čini ljudskim bićima. U požudi ne poštujemo svoje dostojanstvo, niti dostojanstvo svog partnera.
Jedna od definicija požude koju smo pronašli je: "Požuda…pretvara seks i seksualno zadovoljstvo u zabavu za jednu osobu. Požuda čini seksualno zadovoljstvo sebičnom potrebom. To je stvaranje samozadovoljstva. Ovaj aspekt požude stoji u suprotnosti sa zdravim seksualnim zadovoljstvom…"

Eto vam tu i odgovora zašto brakovi bez seksa ne opstaju. Ljubav je pak jedan od najvažnijih ljudskih osjećaja, uzvišen, duhovan, neophodan.

par 5

Požuda je…
- Potpuno posvećeni samo izgledu vaše simpatije i slinite zbog fantazija o njoj, a ne znate joj ni ime.
- Ne zanima vas što ta osoba uopće ima za reći. Usto, ne uzvraćate pozive i možete provesti i nekoliko dana da se ne čujete s njom. Istovremeno promatrate druge zgodne ljude i jednako razmišljate o njima.
- Većinu vremena provodite u seksu nakon kojeg gledate da se izgubite pod svaku cijenu, bez maženja, doručka i druženja.
Ljubav je…
- Između vas postoji kemija. Provodite sate u razgovoru, a čini se da su prošle minute. Seks je sjajan, ali istovremeno vam je važno da slušate tu osobu.
- Sviđa vam se izgled te osobe. Čak i kad ju ugledate ujutro neispavanu i loše frizure, pa i kad je odjenula nešto katastrofalno neusklađeno vama je svejedno najljepša na svijetu.
- Razmišljate o tome da što više vremena provodite skupa. I u tijekom seksa i u svako drugo vrijeme.
- Vidite zajedničku budućnost. Osjećate da bi vam život bez te osobe bio prazan. Govorite obitelji i prijateljima da je ta osoba možda ona prava.
- Upoznali ste partnera s obitelji i prijateljima. Važno vam je da se svi slažu s njom.
- Uključujete tu osobu u sve vaše planove. Bilo da se radi o izlasku van ili preseljenju u drugi stan, važno vam je što ta osoba misli. A ako niste trenutno zajedno, razmišljate o njoj neprestano i pravite pauzu na poslu samo da biste ju nazvali i rekli "nedostaješ mi".
- Postali ste više romantični. Slušate pjesmuljke, šaljete cvijeće, palite svijeće tijekom večere, itd.

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam