Ovisnost u zaljubljenosti je poput ovisnosti o opojnim tvarima, kada osoba žudi za sljedećom dozom, ali ovoga puta dozom ljubavi i seksa. Loius Brennadine, američka neurologinja, kaže kako zaljubljenost dijeli moždane krugove sa stanjima gladi, žeđi, opsjednutosti…

Nesretno zaljubljeni ljudi žude za predmetom svoje ljubavi kao što ljubitelj slatkog žudi za čokoladom, a ovisnik o kokainu za bijelim prahom. Ljubavna ovisnost često se vrlo teško može prepoznati jer se smatra društveno prihvatljivim i normalnim ponašanjem. Ovakva vrsta ovisnosti može se naći u vezama koje su pune strasti, ali i sukoba i svađa.

par 1

Zaljubljeni muškarac najbliži braku
Kada se mušakrac zaljubi, njegov mozak počinje izlučivati neurohormon vazopresin, koji je zaslužan za društveno povezivanje i želju za roditeljstvom. Tada su muškarci najusredotočeniji na svoju partnericu i misle neprestano na nju. Ako želite brzo prsten na svojoj ruci, ovo je pravo vrijeme za to jer zaljubljenost prema Brennadine prestaje nakon prvih šest do osam mjeseci veze.

No, Brennadine upozorava i na oksitocin koji se luči kod žena tijekom zaljubljenosti i fizičkog kontakta u obliku grljenja i maženja. Oksitocin potiče žene da vjeruju osobi s kojom stupaju u spolne odnose.

Ukoliko niste sigurni u osobu s kojom ste započeli vezu, imajte na umu da i vaš mozak "igra za njega" te na neko vrijeme odgodite odlazak na "stepenicu više".

Odmor - najjači afrodizijak!

Kada odlučite stupiti u spolne odnose s novim partnerom imajte na umu još jednu stvar na koju upozorava Brenadinne. Izloženost stresu kod žena smetnja je u seksualnom životu i dosezanju orgazma.

Naime, žensko spolno uzbuđenje aktivira se - isključivanjem mozga, točnije amigdale - centra u mozgu za zabrinutost. Stoga, posao, brige i kućanske obaveze ostavite ispred vrata spavaće sobe kako bi oboje uživali…

Izvor: She.hr

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam