Prema novim istraživanjima, u odgoju djece tate u nekim segmentima imaju puno veći utjecaj nego mame. Neosporan je utjecaj tate u životu djeteta, provjerite u kojim dijelovima.

1. Utjecaj na karijeru

Istraživanje je pokazalo da očevi koji rade kućanske poslove odgajaju ambiciozne kćeri koje žele karijere izvan stereotipno ‘ženskih’ zanimanja. Autorica istraživanja Alyssa Croft, sa Sveučilišta British Columbia, tvrdi da su očevi svojim ponašanjem naučili djecu da razmišljaju izvan stereotipa.

"Važno je ne samo razgovarati o ravnopravnosti spolova, nego i pokazati, jer djeca nas gledaju i uče od nas." - kaže Croft.

2. Priče za laku noć

Tijekom istraživanja očevi su prepričavali slikovnice bez riječi svojoj djeci kako bi znanstvenici mogli analizirati izražavanje svakog roditelja. Otkrili su da su svi koji su ispričali priče s višom razinom izražavanja imali djecu s bogatijim vokabularom i boljim rezultatima na testu.

tata i djeca

Foto: Dreamstime

3. Tatini geni

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Genetics pokazalo je da su djeca genetski sličniji očevima. Naslijedili smo DNK gotovo jednako od svakog roditelja, ali koristimo više tatinih gena, navodi istraživanje.
4. Gruba igra

Aktivna igra i "divljanje" pomažu u učenju. Mnoga su istraživanja pokazala kako grublja igra s tatom pomaže djeci procijeniti rizik, riješiti probleme, naučiti svoje granice, upravljati uzbuđenjem i agresivnošću te čitati emocionalne znakove drugih ljudi.

5. Prehrana

Zna se da trudnice trebaju paziti što jedu, ali sad je otkriveno i da tatina prehrana utječe na buduće zdravlje djece. Trebaju paziti kako se hrane još i prije začeća kako bi svojoj djeci osigurali zdrav život.

Izvor: 24sata.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam