Cijeli svijet je opsjednut seksom, jedinim načinom reprodukcije i glavnim krivcem što nas ima toliko koliko nas ima. Uglavnom se sve svodi na tko s kim, kada, gdje i koliko puta. Ali...

Postseksualna depresija je izraz koji se najčešće koristi da bi opisao stanje žene nakon seksualnog odnosa, a koji se temelji na negativnim emocijama kao što su tuga, razdražljivost i anksioznost. U nedavno provedenom istraživanju na uzorku od 230 žena, rezultati su pokazali da se postseksualna depresija pojavila kod 46% ispitanica unatrag par mjeseci i to u par navrata. Ovi rezultati su se poklopili s rezultatima istraživanja iz 2011. godine kada je čak trećina žena osjećala postseksualnu depresiju čak i nakon zadovoljavajućeg odnosa.

Dio znanstvenika koji su se bavili ovim istraživanjem smatraju da ovakvi osjećaji imaju i evolucijsku funkciju.

zena 1

Denise Knowles, seksualna terapeutkinja i savjetnik za veze izjavila je za Independent: "Nije rijetko da se ljudi nakon seksualnog odnosa osjećaju tužno. Često nije ni povezano s nekakvim traumama ili zbog osjećaja žaljenja. Postseksualna depresija ne mora biti povezana s nečim zlokobnim." Objasnila je da u takvim trenutcima dolazi do eksplozije hormona u tijelu, uključujući i povećanje endorfina, oksitocina i prolaktina.
"Seks je jako intiman čin, a orgazam oslobađa mnogo hormona. Ti hormoni, kako naglo dolaze, naglo i opadaju u tijelu nakon seksa te ih može pratiti osjećaj tuge.", dodala je.

No, isto tako napominje da nije normalno da se ti osjećaji pojavljuju uvijek nakon seksa, i tom slučaju smatra da je u pitanju puno veći problem, najčešće vezan za sam odnos dvoje ljudi.

Izvor: 24sata.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam