Pretpostavlja se da je neprirodan i ubrzani način života, sve udaljeniji od prirodnog ritma, glavni okidač ovih psihičkih poremećaja. Depresija je poput neželjenog pratioca koji vas kao dodatni teret stalno koči i sputava u normalnom funkcioniranju. Može postati i ozbiljna bolest s kojom se pojedinac teško nosi. Dobra vijest je ta da si sami možete pomoći kod negativnih duševnih stanja. Postoji puno prirodnih sredstava i tretmana koji će u takvim situacijama biti od pomoći te spriječiti, olakšati i pobijediti depresiju.

Pripremili smo za vas 10 jednostavnih savjeta kojima i sami možete znatno popraviti vaše stanje.

1. Jedite zdravo
Može li naša hrana utjecati na depresiju? Odgovor je - DA! Naime, postoji direktna veza između raspoloženja i šećera u krvi. Nagli skokovi šećera u krvi značajno mogu utjecati na raspoloženje. Stabiliziranjem njegove razine znatno se može poboljšati i mentalno stanje. Ono što može pomoći je prehrana s niskim glikemijskim indeksom te s mineralom kromom. Krom pomaže u stabilizaciji inzulina, a posebno se smatra korisnim kod atipične depresije. Intolerancija na neke namirnice također je povezana s problemima u raspoloženju. Primjerice, u jednoj opsežnoj studiji, oboljeli od celijakije (alergije na gluten), imali su 80 % veći rizik za depresiju.

Osim glutena namirnice koje izazivaju loše raspoloženje su:

- šećer
- rafinirani ugljikohidrati
- brza hrana
- alkohol

Namirnice koje vas prirodno čine sretnijima su:

- omega-3 masne kiseline
- kokosovo ulje
- lanene sjemenke
- višnje

2. Pijte zeleni čaj!
Zeleni čaj sadrži dva sastojka koja u međusobnoj sinergiji poboljšavaju raspoloženje. To su L-teanin i kofein. Kada se ova dva sastojka konzumiraju zajedno, dovode do povećanja razine neurotransmitera dopamina u mozgu. Teanin je aminokiselina prirodno prisutna u lišću zelenog čaja koja potiče oslobađanje od stresa i koncentriranost, ali bez neugodnih nuspojava koje ima kava. Zeleni čaj se posebno preporučuje starijim osobama koji se mogu osjećati depresivno i tužno. Prema jednoj japanskoj studiji ispijanje nekoliko šalica na dan znatno pomaže smanjiti depresivno i tužno raspoloženje.

3. Kamilicom poboljšajte san i vaše raspoloženje
Depresiju pojačava nedostatak sna. Flavonoidi u kamilici pomažu da se lakše opustite i mirno spavate. U kombinaciji s mlijekom i medom, čaj od kamilice je idealni napitak za umirenje. Nedavno istraživanje pokazuju i da standardizirani ekstrakt kamilice sa 1,2 % apigenina, može biti od velike koristi protiv kliničke depresije i anksioznosti. Ispitanici s dijagnosticiranom depresijom i anksioznošću 8 tjedana su uzimali ekstrakt kamilice – 57 % ispitanika doživjelo je značajno ublažavanje simptoma.

4. Gospinom travom odagnajte strahove i depresivna stanja
Gospina trava je još jedno tradicionalno sredstvo u borbi protiv lošeg raspoloženja. Kliničkim je ispitivanjem potvrđen utjecaj gospine trave na depresivna stanja – od lake do srednje-teške depresije. Antidepresivno djelovanje nastupa polagano te se nakon dva tjedna primjećuju promjene. Gospina trava umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod neutemeljenih strahova i poremećaja spavanja. Uspješno se koristi kod djece i mladih koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentracijom, a preporučuje se i ženama u menopauzi. Sadrži hipericin koji potiče rad neurotransmitora i na prirodan način djeluje kao antidepresiv. U borbi protive depresije možete koristiti čaj, tinkturu ili ekstrakt gospine trave.

5. Povećajte unos vitamina B
Vitamin B igra važnu ulogu u proizvodnji serotonina, dopamina i epinefrina koji u mozgu djeluju na poboljšanje raspoloženja. To je i inače izuzetno važan vitamin koji pomaže kod mnogih tjelesnih funkcija i normalnog funkcioniranja organizma. Njegov manjak u organizmu rezultira visokom razinom štetne aminokiseline homocistein – često primjetne kod depresivnih pacijenata. Suplementacija vitaminom B pomaže u poboljšanju raspoloženja i smanjivanju depresije.

depresija tuga

6. Magnezijem smanjite apatiju, tjeskobu i razdraživost
Magnezij je jedan od najvažnijih minerala, odgovoran za djelovanje više od 300 enzima koji kontroliraju biološke funkcije. Među ostalim, magnezij održava stabilnom i kemiju mozga. Može pomoći kod tjeskobe, apatije, depresije, glavobolje, osjećaja nesigurnosti, razdražljivosti i nemira. Zbog toga što su današnje namirnice često osiromašene mineralima, moguće je da je jedan od uzroka depresije kod vas upravo manjak magnezija.

Namirnice bogate magnezijem su:

- bademi
- indijski oraščići
- crni grah
- banane
- špinat
- tamna čokolada

7. Konzumirajte sjemenke bundeve
Sjemenke bundeve sadrže zdrave masnoće i magnezij - dva značajna sastojka koji poboljšavaju raspoloženje. Također sadrže i aminokiselinu L-triptofan koja sudjeluje u proizvodnji serotonina. Budući da triptofan u metabolizmu potpomaže stvaranju serotonina, melatonina i nikotinske kiseline, potreban je njegov svakodnevni unos.

Brojne studije pokazuju da triptofan:

- popravlja razinu serotonina
- liječi lagane oblike depresije
- poboljšava spavanje (kod nesanice)
- podiže raspoloženje
- pomaže kod sezonskih poremećaja raspoloženja

8. Izbjegavajte kavu
Kada je u pitanju depresija, kofein iz kave je dodatno može pogoršati. Većina izvještaja vezanih uz kavu potvrdila je da konzumiranje ovog napitka znatno može utjecati na loše raspoloženje.

Osim toga može potaknuti i nesanicu, iritiranost želuca i tremor mišića, a kod nekih ljudi uzrokovati iritabilnost, agitacije i agresiju. 

9. Vježbajte
Kada ste depresivni i bezvoljni, vježbanje vam je vjerojatno zadnje na pameti. No, fizička aktivnost je idealna za poboljšanje vašeg raspoloženja.

Samo 30 minuta intenzivnog kretanja dnevno:

- potaknut će oslobađanje spojeva u mozgu potrebnih za dobro raspoloženje
- smanjit će reakcije koje izazivaju depresiju
- povećat će temperaturu tijela što ima umirujući učinak
- oslobodit će vas briga i napetosti
- poboljšat će općenito zdravlje i svijest o sebi

10. Isprobajte akupunkturu
Veliki broj studija pokazuje da akupunktura učinkovito pomaže ne samo kod uklanjanja fizičke boli, već i kod depresije i tjeskobe. Kada igla prodre u vašu kožu, na jednu od 400 točaka koje se koriste u akupunkturi, tijelo odgovara tako što ispušta endorfine koji umiruju i izazivaju osjećaj sreće i opuštanja. Studije pokazuju da akupunktura specifično pozitivno djeluje na depresiju jer utječe na kemiju mozga te povećava proizvodnju serotonina i endorfina. Utječe i na druge hormone raspoloženja. Stimulacijom određenih točaka akupunktura smanjuje osjetljivost na stres, potiče osjećaj opuštenosti i deaktivira dio mozga koji je odgovoran za anksioznost i brigu.

Izvor: Alternativa za vas

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam