Iskrena ljubav pomaže nam da zaboravimo na bol koju osjećamo, otkrilo je jedno američko istraživanje, a samo gledanje u fotografiju nama voljene osobe oslobađa hormon sreće te se momentalno osjećamo puno bolje.

Provedena studija na 17 žena uočila je da je nestanak boli povezan sa slikom voljene osobe, nakon čega su se ispitanice osjećale puno bolje. S druge strane, te iste žene dok su dok gledale fotografije stranaca, objekata, paukova i slično, osjećale su još veću neugodu. Rezultati bi mogli pomoći odrediti koliko emocije djeluju na različitim područjima mozga i kako se riješiti neugodnih osjećaja.

istraz-ljub1

S obzirom da je istraživanje provedeno na ženama, tražile su se one koje su u dugogodišnjim vezama ne bi li rezultati bili što realniji, naglasila je profesorica psihologije Naomi Eisenberger, koja je ujedno i voditeljica studije na kalifornijskom sveučilištu u Los Angeselu. Prijašnje studije otkrile su da žene osjećaju manju bol kada gledaju svoga partnera, ali i ljudi koji se drže za ruke, jer to u njima pokreće pozitivne emocije. No, bez obzira na viđeno i dokazano, još uvijek nije otkriveno koji je to točno dio mozga koji utječe na takvu naglu promjenu emocija, iz boli koje osjećaju do ugode i zadovoljstva. 
Zanimljivo je da se ljestvica boli kod ispitanica bodovala od 1 do 20, a konačni bodovi boli su bili manji ukoliko su žene gledale u fotografije svog partnera. Znanstvenici su otkrili kako se pritom pojavljuje aktivnost u mozgu, točnije, u ventromedialnoj prefrontalnoj kori, koja se povezuje s osjećajem sigurnosti.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam