Danas se u razgovoru često čuje rečenica "Mislim da još nisam spremna imati dijete". Koliko uopće možeš biti spreman, da li si ikada spreman te koji su pravi razlozi zašto izgovarate tu rečenicu su možda prava pitanja. 

Pravi razlozi i prava pitanja za kvalitetnu odluku.

Nema puno filozofije oko toga da je pravi razlog zašto bi trebalo imati djecu upravo taj da ih želite. Ipak, često se na putu ostvarenja želja ispriječe financijske i poslovne stavke koje zabrinjavaju većinu ljudi. Iako naši stari često kažu da ne bi nikada imali djecu da su čekali da im se sve posloži, danas svijet funkcionira malo drugačije.

dijete-spreman1

Naravno da ne treba čekati ogromnu plaću, stan, auto i ostale životne pogodnosti da se poslože kako biste imali dijete ali ipak, treba biti svjestan da dijete u današnje vrijeme iziskuje brojne izdatke, možda veće nego ikada prije – bez obzira što mu ne mislite kupovati svaku sitnicu koju ono zamisli u svojoj maloj (roditelj kaže preslatkoj) glavici. U svakom slučaju ako mislite kako možete omogućiti sebi i klincu normalno funkcioniranje života, a da pritom cijelo vrijeme ne brineta kako preživjeti sutra - ne morate biti Rockefeller kako biste imali dijete. 

dijete-spreman2

Također, ako vam se često po glavi motaju misli o tom što još morate postići prije djeteta morate biti svjesni kako vas dijete neće spriječiti u vašim ciljevima ako su oni prirodni, istinski i pravi, već će vas gurati da idete naprijed. Ipak, nemojte se iznenaditi ako vam se prioriteti promjene. Sreća će odjednom imati oči djeteta, a ne tron uspješne karijere i miris novca. Ipak, za dijete možda još uvijek niste spremni ako na njega mislite preusmjeriti sve svoje probleme koje ne možete riješiti. Ako primjerice niste završili fakultet, posao vam šteka, a i ljubav u braku ili vezi blijedi - dijete neće riješiti probleme. Pripazite da vas krivi razlozi ne dovedu u još veće probleme, jer kad-tad ćete fokus morati prebaciti na sebe, svoj život i partnera. 

Iako, dijete u većini slučajeva spaja ljude - ako ga niste imali iz pravih razloga ono može razderati i vaš odnos i vaše srce. Ono će vam u svakom slučaju promijeniti život, ali možda nikad neće odgovoriti na to pitanje - jesmo li ikad spremni imati dijete? Jer ipak, biti spreman svakom znači nešto drugo. Potrebno je osluhnuti svoju unutarnju vagu, postaviti nekoliko bitnih stvari da se uravnoteže i onda otvorena srca krenuti u avanturu zvanu dijete. To će vam onda biti najveći uspjeh, najveća zabava i najveći prioritet.
Izvor: She.hr

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam