U trenucima kada vi i vaš dragi stojite na suprotnim stranama, dok između tinja nevidljiva, a opet opipljiva linija neslaganja, vjerojatno ne želite prijeći granicu gdje bi jedna obična svađa mogla završiti prekidom odnosa. Lakše je rušiti ljubavni kule, nego ih sačuvati i nadograđivati. 

svada_prva

One moraju biti spremne odoljeti zubu vremena, prirodnim nepogodama i ponekad opasnom ljudskom faktoru. Ako ipak želite sačuvati svoj kutak sreće, pokušajte se na trenutak zaustaviti i brzinski izvagati što možete izgubiti ako se rasprava nastavi. Svađa većinom započinje s jednim razlogom, a završava s hrpom predbacivanja i duboko zakopanih zamjeranja koja kad-tad izađu na vidjelo. Iako je ponekad bolje raščistiti situaciju - stanje visokog stupnja uznemirenosti nije vrijeme za konstruktivnu raspravu. Sačuvajte ljubav, a možebitne probleme raspravite hladnih glava i toplih srca jer u svađi je vruća glava, a hladno srce što nije recept za ljubavnu sreću.

1. Slušajte

Znate ono kad partner govori, a vi u glavi smišljate protuodgovor te ga ne slušate. Iako se ponekad čini - ali svađa nije natjecanje. Pričekajte, poslušajte i najbitnije čujte onoga nasuprot vas. To će uvelike pomoći nastavku rasprave.

2. Držite se problema

Ako ste se posvađali oko toga tko pere, a tko ne pere suđe - onda nemojte prijeći na zalijevanje cvijeća, iznošenje smeđa i ostale možebitne probleme. Po redu, jedan po jedan problem i doći ćete do rješenja. 

svada1_za_prilog

3. Isprika

Ako imate snage, ispričajte se – makar i niste u potpunosti krivi. Samim tim što primjerice priznajete svoj dio krivnje - smekšavate situaciju te nadzirete svijetlo na kraju tunela.

4. JA poruke

U svađi pokušajte ne optuživat "suprotnu stranu". Koristite JA poruke. Primjerice, nikad nemojte reći "ti si kriv"…, već "zbog toga što si učinio, ja se osjećam loše". Na taj način ćete smiriti i razjasniti situaciju.

5. Snizite ton

Ako na nekog vičete, taj isti će odmah imati obrambeni stav i reakciju kako se od nekog treba braniti. Iako, zvuči kontradiktorno - bolje će vas čuti ako tiše govorite.
Izvor: She.hr


 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam