Ne kaže se bez razloga kako je trudnoća drugo stanje. U vama raste biće, mijenja vam se tijelo, ali i srce i um. Trudnoća sa sobom nosi i brojne neobičnosti koje će vam liječnici možda zaboraviti napomenuti. Pogledajte koje su to zanimljive činjenice, kako se ne biste iznenadili i uplašili u trenutku kad se dogode! 

trud-sedam3

1. Problemi s inkontinencijom

Kako je u trudnoći preporučeno piti više vode, a i vaginalni mišići se zajedno s vama šire često se ženama dogodi da im iscuri malo mokraće pri smijanju ili kihanju. Naravno, nema razloga brizi - tijelo se samo navikava, a vaginalni mišići će se unatoč širenju s vremenom bolje kontrahirati.

2. Sjaj žene

Većini žena kada su trudne ljudi znaju reći kako sjaje, što se jedno vrijeme smatralo kako je zbog toga što su sretne s trudnoćom. Ipak, žene se sjaje jer im krv brže kola tijelom te se zbog cirkulacije koža blista.

trud-sedam4

3. Jača njuh i osjetilo okusa

Ženama se u trudnoći izrazito pojačaju osjetilo njuha i okusa. Znanstvenici kažu kako je to iz razloga kako žena ne bi pojela nešto što nije dobro za nju i plod. Ženama se često u trudnoći zgade kava i cigarete jer ih tijelo prepoznaje kao loše.

4. Kontrakcije

I nekoliko dana nakon trudnoće, žene mogu doživljavati kontrakcije. Grčenje je naime način na koji tijelo sprečava gubitak krvi iz tijela.

5. Kilogrami

Iako u trudnoći često čujete kako žena treba jesti za dvoje, to nije ni blizu istini. Kako bi žena i dijete ostali u najboljem redu - buduća majka bi trebala unijeti najmanje 300 kalorija dnevno, ali naravno, ako želi, može i više. Optimalno je da se žena u trudnoći udeblja 11 kilograma.

trud-sedam2

6. Rast

Stopala vam mogu narasti i za jedan broj jer u trudnoći se ligamenti opuštaju, težina tijela vam je veća, a zbog nakupljanja vode noge mogu i nateknuti. Nemojte se uplašiti ako ne stanete u najdraže cipele.

7. Couvade sindrom

Pseoudotrudnoća ili Couvade sindrom je kada se muškarac uz trudnu ženu počne debljati te doživljavati jutarnje mučnine i bol u abdomenu. Istraživanja su pokazala kako jedan od četiri muškarca doživi te simptome, a iako se to stanje još ne smatra bolešću, znanstveni "trudne" tatice drže na oku.

Izvor: She.hr

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam