Dobra vijest za muškarce koji su nesigurni u svoju duhovitost. Ako vam simpatija odmah ne potvrdi dobru šalu sa smiješkom, to ne znači da niste duhoviti, već joj je potrebno da je procesuira u svojoj glavi.
Znanstvenici s američkog sveučilišta u Kaliforniji došli su do zanimljivog zaključka. Ženama treba mnogo više vremena da shvate šalu nego što to treba muškarcima. Ali, izgleda tko se zadnji smije najslađe se smije, jer upravo žene uživaju više u šali…nakon što je shvate.

smijeh2

Istraživanja su pokazala kako žene koriste mozak mnogo više nego muškarci dok procesuiraju informaciju, odnosno šalu, te imaju mnogo manja očekivanja da će ona biti šaljiva. Iz tog razloga žene kasnije mnogo više uživaju u šaljivom komentaru ili vicu nego što je to slučaj kod muškaraca. Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta su zamolili deset žena i deset muškaraca da pogledaju mnoštvo crno-bijelih animiranih filmova te da ih ocijene skalom duhovitosti.  Tijekom procesa mjerila su se zbivanja u njihovom mozgu i koliko im treba pojedinačno da odgovore na šaljiv prizor kojeg su gledali.

smijeh

Žene su u ovom slučaju koristile određene dijelove mozga mnogo više od muškaraca, uključujući prefrontalni korteks koji nam inače služi za dekodiranje jezika i filtriranje nepotrebnih informacija. Istraživač ovog projekta, profesor Allan Reiss je ovom prilikom izjavio:
Naša istraživanja su potpomogla stereotip kako muškarci i žene reagiraju na humor. Našli smo veliku aktivnost u prefrontalnom korteksu kod žena, što indicira da process uključuje i jezične dijelove mozga. Interpretacija toga bi značila da žene mnogo više reagiraju narativno i igraju se s riječima.” 

smijeh1

Također, profesor Reiss je dodao kako žene imaju mnogo manja očekivanja nagrade, što je u ovom slučaju bio vrhunac šaljivosti u crtanom filmu. Nakon što shvate bit šale mnogo više uživaju u njoj, za razliku od muškaraca koji očekuju da će "crtić" biti šaljiv od samog početka!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam