Kulinarski recepti

Sastojci:
-1,5 kg šparoga
- 6 purećih odrezaka
- 80 gr gaude
- vezica peršinovog lista
- 2 jaja
- 150 gr maslaca
- žlica šećera
- ulje
- sol
- papar

sparoge

Priprema:

Šparoge očistite i odsijecite im krajeve. U litru slane vode dodajte šećer i kuhajte šparoge. Nakon 20 minuta ih izvadite da se malo ocijede. U vatrostalnu posudu stavite ulje i poslažite šparoge. Jaja trebaju biti tvrdo kuhana i sitno nasjeckana. Njima dodajte sitno kosani peršin i otopljeni maslac. Dodajte još sol i papar te dobro pomiješajte. Odreske istucite batićem za meso, posolite i popaprite. Pržite ih na ulju i kada su gotovi slažite ih na šparoge i prelijte mješavinom od maslaca, jaja i peršina. Narendajte sir i pospite preko toga. Pecite u pećnici 10-15 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva. 

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

 Sastojci:
- 300 grama kukuruznog brašna
- 100 grama bijelog brašna
- 100 grama kukuruznog griza
- 200 grama blitve/kopriva
- 100-200 grama mladog sira
- 2-3 velike žlice mljevenih sjemenki (lan, susam, tikva, suncokret)
- prašak za pecivo
- sol

Priprema:

Uključiti pećnicu na maksimum. Oprati i isjeckati blitvu, ne previše sitno. Pomiješati sve sastojke, mladi sir dodati na kraju i ne sitniti ga previše. Potom dodati vode da se postigne gusto tijesto (gustina treba biti takva samo da se može miješati, ako je rijetko prepeći će se). Veličinu tepsije odrediti prema željenoj debljini tijesta. Tepsiju namazati maslacom, a ako mažete uljem, prethodno ga ugrijte u pećnici, da se ne bi lijepilo. Izliti tijesto i izravnati ga, te peći dok ne porumeni. Poslije vađenja ga prekriti krpom i pustiti da stoji 5-10 minuta, jer se onda lakše reže.
U principu se može koristiti svo lisnato povrće, a takođe se ono može i izostaviti. U proljeće je ova zljevanka odlična s mladim koprivama koje su izvrstan izvor željeza i kalcija koji se lako apsorbiraju. Ovaj recept je zdrava i vrlo brza varijanta za doručak ili večeru. Slaže se sa svim mliječnim proizvodima.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci za tijesto:
- 15 dag kuhanih krumpira,
- 15 dag brašna,
- 1 jaje,
- 1 žličica suhog origana,
- sol, mlaka voda

Ostali sastojci:
- 50 dag gljiva po izboru

- 50 dag krumpira

- 1 glavica luka
- 1 dl pasirane rajčice
- 1 jaje
- 10 dag ribanog sira
- peršin, sol i papar po ukusu

Mushrooms 


Priprema:

Umijesite tijesto od navedenih sastojaka i ostavite da se hladi 30 minuta, zatim ga razvaljajte u pobrašnjeni kalup te stavite u pećnicu na 180 stupnjeva 10 minuta. Očistite gljive u vodi, dobro ih ocijedite. Nasjeckajte luka i popržite ga na tavi. Dodajte mu gljive, te malo kasnije pasiranu rajčicu. Začinite po želji. Nakon toga stavite na tijesto čitavu smjesu ravnomjerno raspoređenu sve do rubova i nastavite peći još 20-ak minuta. U međuvremenu pospite sve ribanim sirom i prelijte tučenim jajetom.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Sastojci:

- 200 g mljevene piletine

- 50 g dimsi sira

- 250 g krušnih mrvica

- 100 g pohanog luka (kolutići)

- ulje

- papar

- majčina dušica

- mažuran

- smjesa za paniranje

- jaja

- brašno

- sezamove sjemenka

Priprema:

Mljevenu piletinu začiniti te napraviti male polpetice (6 u porciji), u koje zatim stavljamo po 1 kockicu dimsija i oblikujemo male okruglice. Potom ih paniramo (brašno-jaja-krušne mrvice) te prižimo u dubokom ulju. Ocijedimo na kuhinjskom papiru i serviramo s prženim lukom i umacima po želji, uz miješanu salatu.

POHANE OKRUGLICE OD PILETINE PUNJENE DIMSI SIROM

Sastojci :
- 1 kg brašna,
- 3 kockice svježeg kvasca,
- 25 dg šećera,
- 20 dag maslaca,
- 5 jaja,
- 4 žutanjka,
- 1 limun,
- 1 naranča,
- 1 prašak za pecivo,
- 2 vanilij šećera,
- 1 mala žlica soli,
- 1 žlica ruma,
- 1 žlica maraskina,
- 1 žlica vina (prošek),
- 5 dcl mlijeka

uskrna_pogaa_naslovna

Priprema:

U mlakom mlijeku s dvije žlice šećera otopite kvasac i ostavite ga da odstoji. Izradite srednje tvrdo glatko tijesto od pjenasto izmiksanih jaja sa šećerom u koja umiješate izrađen maslac i izmiksate. Dodajte sitno narezane korice limuna i naranče. Dodati rum, maraskino, prošek i vanilin šećer. Dodajući brašno s praškom za pecivo, sve dobro umijesiti, dolivajući otopljeni kvasac s mlijekom. Tijesto ostavite da odstoji. Odstajalo tijesto premijesiti i podijeliti na tri dijela. Svaki dio ponovno premijesiti. Oblikovati pogače i rasporediti ih u dublji pouljen i pobrašnjen pleh. Peći u zagrijanoj pećnici.

Dobar tek želi vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:

 
Sadržaj:
 
- 250 grama seitana
- glavica brokule
- 10 prokulica
- jedna velika mrkva
- žličica sezamovog ulja
- žličica curryja
- češanj češnjaka
- žličica umaka od soje
- malo paprike u prahuSadržaj:
- 250 grama seitana
- glavica brokule
- 10 prokulica
- jedna velika mrkva
- žličica sezamovog ulja
- žličica curryja
- češanj češnjaka
- žličica umaka od soje
- malo paprike u prahu
seitan-za-tekst
Priprema:
Seitan isjecite na veće kocke i pomiješajte sa curryjem, sitno sjeckanim bijelim lukom, uljem sesama, umakom od soje i paprikom te ostavite da stoji u frižideru oko dva sata. 
Brokulu iscjepkajte na cvjetove, a mrkvu isjecite na deblje kolutove. U lonac stavite vodu, posolite i stavite na vatru. Kada proključa stavite mrkvu i kuhajte oko 3 minute. Zatim dodajte prokulice i kuhajte još 2 minute, a nakon toga stavite brokulu i sve zajedno kuhajte jednu minutu.

mrkva2-za-tekst
Procjedite povrće, a vodu koja vam je ostala od kuhanja možete upotrijebiti za juhu. Povrće ohladite, a seitan izvadite iz frižidera. Na drvene štapiće nižite mrkvu, prokulicu, seitan, brokulu i tako redom. Na tavi zagrijte par žlica sesamovog ulja i stavite ražnjiće da se prže oko 10 minuta uz povremeno okretanje.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:

- 300 g mljevene junetine
- 300 g krumpira
- 200 g ribanog sira
- 1 glavica luka
- 2 češnja bijelog luka
- 2 svježe rajčice
- sol i biber
- mljevena crvena paprika
- 1/2 žličice origana
- ulje
- malo peršina

Priprema:

Ogulite krumpire, izrežite ih na kocke i stavite kuhati. Nakon što se krumpir skuhao malo ga posolite i napravite pire, te ostavite sa strane. Prodinstajte crveni i bijeli luk, dodajte meso i začine. Nakon otprilike 15 minuta dodajte isjeckanu rajčicu. Ostavite da se krčka, a ako je pregusto dodajte malo vode. 

Mljeveno meso istresite u vatrostalnu posudu i poravnajte. U pire krumpir umiješajte peršin i raspodijelite po mesu. Zatim musaku posipajte ribanim sirom i potom pecite u pećnici oko 20-25 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja,
- 2 luka,
- 1 celer,
- 1 žličica slatke paprike,
- 3 manja krumpira,
- 2 pasternjaka,
- 2 mrkve,
- 375 ml pilećeg temeljca,
- 1,25 l vode,
- 100 g kuskusa,
- 2 žlice peršina

zimska_juha1

Priprema :
Zagrijte maslinovo ulje u loncu i dodajte luk, celer, češnjak, papriku i pirjajte dok luk ne omekša. Nakon toga dodajte krumpir, pasternjak, mrkvu, pileći temeljac i vodu. Pustite da prokuha još 1 sat ili dok povrće ne omekša.Pred kraj stavite kuskus i peršin te kuhajte dvije minute ili dok kuskus ne omekša. Juha će vas zasigurno ugrijati u ovim hladnim zimskim danima, a i savršeno je uvod u ukusno glavno jelo po vašem odabiru!
Dobar tek želi vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam