Kulinarski recepti

Ostavite sve detoksirajuće dijete i hranu za mršavljenje sa strane, poboljšajte svoje zdravlje zdjelom ukusne juhe od mrkve!

Sastojci:

- chili flakes

- sjeme od kumina

- maslinovo ulje

- 650g mrkve (oprane i izgratinirane)

- 1 celer (fino isjeckan)

- 150g crvene leće

- 1.2 l povrtnog temeljca

- 125ml mlijeka (po mogućnosti kokosovo mlijeko)

- čvrsti jogurt

- listovi korijandera

- sol i papar po želji

- topla pogača od kruha 

juha_od_mrkve

Priprema:

Zagrijte veliku tavu za pirjanje i u nju dodajte chilli flakes i sjeme od kumina. Pržitena suho par minuta sve dok ne puste aromu. Odvojite dio sjemenja i stavite sa strane. Dodajte maslinovo ulje i kada bude vruće pospite unutra mrkvu i celer. Nakon par minuta dodajte crvenu leću, povrtni temeljac i kokosovo mlijeko. Kuhajte 15-ak minuta poklopljeno dok leća ne omekša. Posolite i popaprite po želji. Za serviranje dodajte žlicu jogurta u juhu, pospite začinom i listom korijandera, uz toplu pogaču od kruha. 
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

 

Sastojci:
- 50 dag bakalara

- 50 dag krumpira
- pire od rajčice
- 2 dcl maslinova ulja
- 2 glavice luka
- 3 režnja češnjaka
- peršin i lovorov list
- sol i papar
- med

bakalar_crveno

Priprema:

Bakalar namočiti u hladnoj vodi i ostaviti 24 sata, te ga skuhati i očistiti od kostiju, te odvojiti na malo veće komade. Na istom ulju gdje popržite luk narezan na kolutiće stavite i bakalar na komadiće. Posložiti red bakalara i red krumpira narezanih na ploške i zalijte pireom ili sokom od rajčice. Posipati isjeckanim češnjakom i peršinom, posoliti, popapriti i ubaciti lovor. Sve zajedno preliti vodom i kuhati na laganoj vatri jedan sat. Po izvoru dodajte žličicu meda što će dodatno omekšati bakalar i dati mu posebnu aromu. 

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

 

Sastojci:
-1,5 kg šparoga
- 6 purećih odrezaka
- 80 gr gaude
- vezica peršinovog lista
- 2 jaja
- 150 gr maslaca
- žlica šećera
- ulje
- sol
- papar

sparoge

Priprema:

Šparoge očistite i odsijecite im krajeve. U litru slane vode dodajte šećer i kuhajte šparoge. Nakon 20 minuta ih izvadite da se malo ocijede. U vatrostalnu posudu stavite ulje i poslažite šparoge. Jaja trebaju biti tvrdo kuhana i sitno nasjeckana. Njima dodajte sitno kosani peršin i otopljeni maslac. Dodajte još sol i papar te dobro pomiješajte. Odreske istucite batićem za meso, posolite i popaprite. Pržite ih na ulju i kada su gotovi slažite ih na šparoge i prelijte mješavinom od maslaca, jaja i peršina. Narendajte sir i pospite preko toga. Pecite u pećnici 10-15 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva. 

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Sastojci:
- 20 dag mariniranog seitana
- 15 dag svježeg tofua
- 2-3 manje tikvice
- 2 dl bijelog vina
- 1 crveni luk
- 4 češnja češnjaka
- 2 žličice svježeg bosiljka
- 2 žlice pirea od rajčice
- 1/2 žličice svježeg ružmarina
- 1/2 žličice svježeg origana
- 2 žlice krušnih mrvica
- sol
- papar

tikvice1


Priprema:

Seitan sitno isjeckajte i pržite na maslinovom ulju. Tikvice prerežite po dužini  i parite 5 do 10 minuta s unutarnje strane. Sredina nakon toga treba niti mekana, a tikvica izvana čvrsta. Osušite ih, a zatim meso tikvice izdubite. Sitno nasjeckajte crveni luk, češnjak, bosiljak, ružmarin i origano. Tome dodajte izmrvljeni tofu, pire od rajčice, krušne mrvice, sol i papar. Sve dobro izmješajte i nadjenite tikvice. Bijelo vino ulijte u posudu za pečenje, tikvice položite na koru i pecite poklopljeno oko 35 minuta.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

.

 Sastojci:
- 500 g šparoga
- 500 g fileta lososa
- 4 kriške limuna
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- 1 režanj češnjaka - sitno nasjeckan
- malo bosiljka
- malo luka vlasca
- sol i papar
- ulje

Priprema:
Najprije napravite umak! U jednoj zdjelici pomiješajte 3 žlice maslinovog ulja, 1 žlicu bijelog vinskog octa, 1 režanj sitno nasjeckanog češnjaka, malo bosiljka, malo luka vlasca, te sol i papar. 
Operite i ogulite šparoge, te ih stavite kuhati u srednje slanu kipuću vodu 6 do 8 minuta. Kada se skuhaju prelite ih hladnom vodom i ostavite da se ocijede. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Zatim losos premažite s malo ulja i posipajte sa solju i paprom, te ga stavite peći 11 do 13 minuta. Kada je gotovo, losos poslužite preko šparoga. Sve prelijte umakom i poslužite s kriškama limuna.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam