Kulinarski recepti

Sastojci:
- 2 šalice glatkog brašna,
- pola žličice sode bikarbone,
- pola žličice morske soli,
- 3/4 šalice otopljenog maslaca,
- 1 šalica smeđeg šećera,
- pola šalice kristalnog šećera,
- 1 žlica ekstrakta vanilije,
- 1 jaje,
- 1 žutanjak,
- 2 šalice čokoladnih mrvica

cokoladni_keksi

Priprema:

Ugrijte pećnicu na 160°C i stavite papir za pečenje u pleh. U jednu zdjelu prosijte brašna, dodajte sol i sodu bikarbonu , a u drugoj zdjeli pomiješajte smeđi i kristalni šećer, otopljeni maslac, jaje i žutanjak, te domaći ekstrat vanilije. Miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte ostatak brašna i pomješajte da se svi sastojci dobro povežu. Na kraju dodajte čokoladne suzice ili mrvice te žličicom stavljajte smjesu na pleh i pecite oko 15 minuta. Čokoladni keksi idealan su dodatak uz topli čaj ili čokoladu.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!


 Sastojci:

- 4 artičoke (ARTIČOKA - zeljasta biljka s tvrdim listovima izrazito ukusnih mekanih dijelova. Sezona artičoka počinje u ožujku, a završava ljeti. Najcjenjenija su srca artičoka koja se mogu nabaviti ukiseljena i konzervirana. Svježa, cijela artičoka najčešće se u primorju kuha punjena graškom, krušnim mrvicama i začinskim biljem, te zalivena maslinovim uljem)
- 2 glavice crvenog luka
- 1 žlice maslaca ili margarina
- 250 g šampinjona
- malo mljevenog bijelog papra
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica slatkog vrhnja
- 175 g ementalera

Priprema:

Najprije očistite artičoke tako da skinete drščice i vanjske listiće, a vrhove preostalih listića malo odsijecite. Artičoke zatim kuhajte u slanoj vodi 25 minuta. Tada vilicom trebate odstraniti unutrašnje listiće, a žličicom drvenaste dijelove s dna artičoke. 
Zatim pirjajte kockice luka na rastopljenom maslacu, dodajte oprane i sitno isjeckane šampinjone, papar, izgnječeni češnjak i sol. Miješajući dodajte slatko vrhnje i 150 g naribanog sira. Ovom masom napunite artičoke koje ste prethodno skuhali, a prije pećenja posipajte ostatkom sira. Pecite u pećnici zagrijanoj na 225 stupnjeva 20 minuta. Na samom kraju ovo ukusno jelo možete ukrasiti režnjevima limuna.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 275 g čokolade,
- 1 žlica šećera u prahu,
- 2 žlice ruma,
- 3 jaja,
- 200 ml slatkog vrhnja

mousse_od_cokolade1


Priprema:

Rastopite čokoladu u zdjeli nad vodenom parom. Nakon što je otopite maknite je s izvora topline, te dodajte šećer u prahu, rum i žutanjak pa malo promiksajte. Istucite bjelanjke dok ne postanu čvrsti, pa isto učinite i sa slatkim vrhnjem. Ukoliko želite ukrasiti mousse odvojite 4 žlice tučenog vrhnja za dekoraciju, a ostatak umiješajte u čokoladu. Na kraju oprezno umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Mousse rasporedite u 4 zdjelice i stavite hladiti 1-2 sata.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 200 g bijelog graha,
- 2 žlice ulja,
- 80 g luka,
- 150 g mrkve,
- 100 g oraha,
- 1 jaje,
- malo bijelog papra,
- 2 bjelanjka

popecigrah1


Priprema:

Uzmite bijeli grah namočite ga, isperite i stavite kuhati u puno vode 30-40 minuta, dok ne omekša. Na zagrijanom ulju popecite nasjeckani luk, dodajte naribanu mrkvu i pirjajte par minuta. Maknite s vatre i dodajte ocijeđeni grah, mljevene orahe, razmućeno jaje, peršin, po želji stavite soli i bijelog papra. Od dobivene smjese oblikujte cca 10 polpeta. Polpete umočite u razmućeni bjelanjak i brašno. Pecite ih u zagrijanoj pećnici 10 do 15 minuta na 180°C. Nakon što su gotovi možete ih poslužiti kao predjelo, ili kao dodatak glavnom jelu, jer dobro ide uz meso i krumpir.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!


Sastojci:

 
Tijesto:
- 25 dkg glatkog pšenićnog brašna,
- 12 dkg maslaca,
- 1 jaje,
- 1 žlica kiselog vrhnja,
- sol
 
Nadjev:
- 25 dkg poriluka,
- 1 crvena paprika,
- 3 – 4 dcl slatkog vrhnja,
- 20 dkg šampinjona,
- 1 glavica luka,
- 2 žlice maslinovog ulja 
vegetarijanski_kis1

Priprema:

Umijesite tijesto sa svim navedenim sastojcima u multipraktiku ili ručno. Nakon što ste ga zamjesili stavitie ga u hladjak da odstoji od 30 minuta do sat vremena. Narežite glavicu luka na male komadiće i propržite je malo na maslinovom ulju. Na luk stavite narezani poriluk, šampinjone i crvenu papriku te prodinstajte. Uzmite tijesto iz  hladnjaka i razvaljajte ga u zdjelu koja ima 20cm promjera. Tijestom obložite i rub posude do 3 cm, te vilicom izbodite tijesto. Tako prodinstano povrće zalite preko tijesta. Zatim napravite smjesu od izmučkanih jaja, slatkog vrhnja (netučeno), soli, papra i vegete stavite po želji te zalijte po vrhu. Po površini još posipajte malo poriluka koji si ostavite za ukras nakon rezanja i možete nadodati goude sira. Sve staviti peći oko pola sata dok tijesto ne dobije rumenu boju. Kiš možete poslužiti topao i hladan, a uz njega kao dodatak možete servirati domaći sir i vrhnje.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci :
- 400 grama integralne tjestenine, 
- 1 svježa crvena paprika,
- 1 svježa svjetla paprika,
- 1 češanj češnjaka,
- 1 patliđan, 
- 2 tikvice,
- 6 listova bosiljka,
- maslinovo ulje,
- ocat,
- sol i papar

proljetna_salatanaslovna

Priprema :
Povrće očistimo, narežemo na rezance i zajedno sa 4 lista sjeckanog bosiljka popržimo na maslinovom ulju. Začinimo solju i paprom i ostavimo da se ohladi. Za to vrijeme u dosta posoljene vrele vode dodamo nekoliko kapi maslinovog ulja i skuhamo tjesteninu. Tjesteninu zatim ocijedimo, prebacimo u zdjelu, dodamo ohlađeno povrće, začinimo octom i ukrasimo listićima svježeg bosiljka. Proljetnu salatu možete poslužiti kao dodatak nekom jelu ili kao predjelo.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 6 jaja,
- sol, 
- muškatni oraščić,
- 500 g rajčica, 
- 1 glavica luka,
- 4 žlice ulja,
- papar,
- 3 žlice višnjevače,
- peršin

milanski_omlet1

Priprema:
Izmutite jaja, sol i muškatni oraščić. Ogulite koru od rajčice i narežete je na kriške. Na ulju prvo propržite luk, zatim dodate rajčicu i pržite je neko vrijeme na jakoj  vatri. Rajčicu posolite i popaprite, zatim je prelite višnjevačom. Nakon par minuta dodajte jaja. Omlet više puta dignemo vilicom, da bi provjerili da je gotov. Za kraj, na omlet pospemo nasjeckani peršin. Kao prilog ponudite kuhani krumpir i zelenu salatu.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:

 - 40 dkg brašna, 
- 4 jaja, maslac,
- vrhnje,
- ribani parmezan,
- malo soli,
- tartufi

Rezanci

Priprema:
Zamijesite tijesto od brašna i jaja te ga dobro razvaljajte i potom izrežite na rezance oko 5 mm debljine. Nakon toga ih kuhajte u vodi koju ste prethodno posolili. Kuhane rezance stavite u toplu zdjelu, dodajte vrhnje, maslac i parmezan te neko vrijeme miješajte. Na kraju naribajte tartufe i poslužite dok je toplo. 

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

 

Kiša

13°C

Zagreb

Kiša

Vjetar: 22.53 km/h

  • 23 .09. 2017

    Kiša 16°C 13°C

  • 24 .09. 2017

    Rain 17°C 13°C

Horoskop

Kulinarski recepti