Kulinarski recepti

Sastojci za 12 pogačica:

- pizza tijesto

- mladi sir 225 g

- naribana mozzarella 100 

- naribani parmezan 55 g

- ricotta sir 125 g

- sjeckani peršin 10 g

- maslac 115 g

- 6 češnjaka luka

- 1 čajna žličica crvene paprike

 

Priprema:

Podijeliti pizza tijesto na 12 jednakih loptica, razvaljati ih i napraviti pogačice. Poredati ih uz rub okrugle posude za pečenje, prekriti i pustiti da odstoji 30 minuta na sobnoj temepraturi. U sredini posude za pečenje rasporediti nadjev od sira i češnjaka, zatim rastopiti maslac te dodati češnjak i luk. Potom premazati pogačice, nakon toga ih posuti ribanim parmezanom te 20 minta peći na temperaturi 200°C.

GARLIC AND CHEESE PIZZA DIP

Sastojci:

Prhko tijesto
125g maslaca
85g šećera u prahu
30g bademovog brašna
200g glatkog brašna
50g jaja

Krema od limuna
150g limun soka + korica od 2 limuna
120g maslaca
20g šećera (sve skupa zagrijavati na laganoj vatri da se otopi)
6 jaja
9 žutanjka (razraditi lagano skupa i dodavati zagrijanu tekućinu limuna i maslaca postepeno u jaja, temperirati i spojiti skupa. Vratit u posudu i lagano zagrijavati do kad se ne zgusne smjesa. Slučajno ne dozvoliti vrenje jer će jaja koagulirati!)

Gastro recepti jesen 6 TART OD LIMUNA S MERINGOM

Meringa
60g bjelanjaka
60g kristal šećera
30g šećera u prahu

Prvo miksati bjelanjke pjenasto te dodavati postepeno šećer u prahu. Kad dobijemo staklenastu gustu smjesu, dodati ručno šećer u prahu i lagano ručno umiješati.

Priprema:
Prhko tijesto zamijesiti, razvaljati i peći na 165°C sedam minuta, zatim premazati u unutrašnjost bjelanjkom (lagano umućenim) te staviti još 2 minute u pećnicu. Kremu od limuna preliti u malo ohlađeno tijesto, pravilno rasporediti te staviti u pećnicu (200°C) na gornju rešetku blizu grijača i ostaviti lagano otvorenu par minuta dok ne dobijemo zlatnu površinu. Staviti meringu prije serviranja.

Sastojci:

- 200 g mljevene piletine

- 50 g dimsi sira

- 250 g krušnih mrvica

- 100 g pohanog luka (kolutići)

- ulje

- papar

- majčina dušica

- mažuran

- smjesa za paniranje

- jaja

- brašno

- sezamove sjemenka

Priprema:

Mljevenu piletinu začiniti te napraviti male polpetice (6 u porciji), u koje zatim stavljamo po 1 kockicu dimsija i oblikujemo male okruglice. Potom ih paniramo (brašno-jaja-krušne mrvice) te prižimo u dubokom ulju. Ocijedimo na kuhinjskom papiru i serviramo s prženim lukom i umacima po želji, uz miješanu salatu.

POHANE OKRUGLICE OD PILETINE PUNJENE DIMSI SIROM

Sastojci:

- svinjski vrat

- korjenasto povrće

- bijelo vino

- voda

- sol

- papar

- dimljena crvena paprika

- ružmarin

- lovor

- naranča

- đumbir

- svinjska mast

 

Priprema: Marinirati svinjski vrat začinima te dodati korijenasto povrće, naranču i đumbir. Potom ga namazati svinjskom masti, staviti u zdjelu i zaliti bijelim vinom te staviti u frižider da se marinara najmanje 48 sati uz povremeno okretanje.

Pečenje: U dublju tepsiju stavimo meso uz sve dodatke iz marinade. Dolijemo vodu da skoro u potpunosti prekrije meso, pokrijemo tepsiju folijom te stavimo peći 12 sati na 110°C. Nakon 12 sati otkrijemo tepsiju te dodatno zapečemo meso na 150°C još sat vremena, uz povremeno poljevanje umakom. Nakon 13 sati pečenja meso se na dodir mora raspadati. Reducirati umak od pečenja jer ćemo ga poslije koristiti kao preljev za sendviče!

PULLED PORK

Sastojci:

- 300 g mljevene junetine
- 300 g krumpira
- 200 g ribanog sira
- 1 glavica luka
- 2 češnja bijelog luka
- 2 svježe rajčice
- sol i biber
- mljevena crvena paprika
- 1/2 žličice origana
- ulje
- malo peršina

Priprema:

Ogulite krumpire, izrežite ih na kocke i stavite kuhati. Nakon što se krumpir skuhao malo ga posolite i napravite pire, te ostavite sa strane. Prodinstajte crveni i bijeli luk, dodajte meso i začine. Nakon otprilike 15 minuta dodajte isjeckanu rajčicu. Ostavite da se krčka, a ako je pregusto dodajte malo vode. 

Mljeveno meso istresite u vatrostalnu posudu i poravnajte. U pire krumpir umiješajte peršin i raspodijelite po mesu. Zatim musaku posipajte ribanim sirom i potom pecite u pećnici oko 20-25 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa,
- 10 dag suhog mesa,
- 6 dag suhe slanine,
- 1 kobasica,
- 20 dag svinjetine,
- 2 glavice luka,
- 1 žlica vegete,
- 5 dag masti,
- 2 dl suhog bijelog vina

kiseli_kupus1

Priprema:

Na dno veće posude stavite suho meso izrezano na komadiće i polovicu kiselog kupusa kojeg ste prethodno po potrebi oprali. Na kiseli kupus složite slaninu, svinjetinu i kobasicu. Zatim dolazi red izrezanog luka pa preostali kupus. Sve pospite vegetom i s pola litre vode, a za kraj dodajte vino. Posudu prekrije pergament-papirom ili folijom, zavežite i stavite oko 2 i pol sata u pećnicu ili kuhajte na nižoj temperaturi na štednjaku. Uz ovo jelo kao predjelo predlažemo kuhani krumpir.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
100 g mrkve
200 g celera
200 g luka
1 kg telećih obraza 
sol, papar
7 žlica ulja
20 g maslaca
1 lovorov list

1 češanj češnjaka
1 žlica koncentrat rajčice
300 ml crvenog vina
300 ml telećeg temeljca

PIRJANI TELECI OBRAZI

Priprema:

Mrkvu, celer i luk narezati na kockice, a obraze obrisati papirom i posoliti

Tri žlice ulja zagrijati u loncu te meso zapeći 5 do 10 minuta; zatim izvaditi iz lonca, izliti ulje te ponovno staviti svježe ulje i maslac; luk zapeći 3 do 4 minute, dodati mrkvu i celer te još 5 minuta peći. Dodati lovorov list, meso i češnjak, te zatim još malo zapeći; koncentrat rajčice dodati pod stalnim miješanjem i malo zapeći, te zaliti sa 150 ml vina i reducirati, a ostatak vina dodati i ponovno reducirati, te zatim zaliti temeljcem i vodom da se pokrije masa. Pokriti lonac, zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva i staviti da se lagano pirja 90 minuta. Dok se pirja, meso je potrebno bar jednom okrenuti. Izvaditi iz pećnice, ostaviti da miruje 15-tak minuta i servirati.

Sastojci:

Podloga:
50 g knackebrot 
50 g lješnjaka
100 g maslaca

Krema:
150 g rukole
200 ml jogurta
8 žlica limunovog soka
5 listića želatine
200 ml vrhnja za kuhanje
175 g svježeg sira

Pesto od lješnjaka:

2 češanja češnjaka
70 g lješnjaka
20 g peršina
½ žlice korice od limuna
2 žlice parmezana
7 žlica maslinovog ulja

TORTICA OD SVJEZEG SIRA S LJESNJACIMA

Priprema:
Pripremite jednu dasku koja vam stane u frižider i presvucite je prozirnom folijom, stavite na nju četiri ringa od 4 cm promjera i 6 cm visine. Za podlogu knackebrot i lješnjake grubo usitnite i stavite u malu vrećicu i zatim sa valjkom za tijesto dodatno usitnite. Rastopite maslac i dodajte ga u masu, zatim podijelite masu u forme i stisnite dobro te pustite da se ohladi nekih sat vremena.
Rukolu očistiti i ostaviti 50 g za ukras, ostatak rukole obariti u vrućoj slanoj vodi, zatim ocijediti i ohladiti te narezati u grubo i pomiješati sa tri žlice jogurta i četiri žlice limunovog soka.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam