Kulinarski recepti

Sastojci:

- 300 g mljevene junetine
- 300 g krumpira
- 200 g ribanog sira
- 1 glavica luka
- 2 češnja bijelog luka
- 2 svježe rajčice
- sol i biber
- mljevena crvena paprika
- 1/2 žličice origana
- ulje
- malo peršina

Priprema:

Ogulite krumpire, izrežite ih na kocke i stavite kuhati. Nakon što se krumpir skuhao malo ga posolite i napravite pire, te ostavite sa strane. Prodinstajte crveni i bijeli luk, dodajte meso i začine. Nakon otprilike 15 minuta dodajte isjeckanu rajčicu. Ostavite da se krčka, a ako je pregusto dodajte malo vode. 

Mljeveno meso istresite u vatrostalnu posudu i poravnajte. U pire krumpir umiješajte peršin i raspodijelite po mesu. Zatim musaku posipajte ribanim sirom i potom pecite u pećnici oko 20-25 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Slanina i poriluk u ovoj kombinaciji odlični su zalogajčići za večeru ili kada vam dođu gosti. Za pripremu će vam trebati oko 45 minuta. Ako nemate Gaudu, stavite neki drugi sir.

Sastojci:

300 g slanine
3 poriluka
2 dl mlijeka
1 1/2 šalica vrhnja za kuhanje
2 jaja
2 žumanjka
2 žlice timijana
žličica soli
1/2 žličice papra
1/4 žličice muškatnog oraščića

Tijesto:

100 g gaude
šalica brašna
prstohvat soli
80 g maslaca
jaje
3 žlice vode

recept 1-1

Priprema:

Ispržite slaninu na tavi bez masnoće. Stavite je na papirnate ručnike i ocijedite 2/3 masnoće. Na ostatku masnoće pirjajte poriluk narezan na tanke kolutiće dok ne omekša pa maknite s vatre. U zdjeli pomiješajte mlijeko, vrhnje za kuhanje, jaja, žumanjke i začine te dodajte poriluk i nasjeckanu slaninu. U multipraktiku izmiksajte sir, dodajte brašno i sol i pulsirajte dok sir ne postane sitan. Dodajte omekšali maslac i miksajte dok smjesa ne postane slična krušnim mrvicama. lzvadite smjesu u zdjelu i dodajte jaje i dvije do tri žlice vode te zamijesite rukama u tijesto. Razvaljajte ga na pobrašnjenjoj površini i podijelite na dva dijela. Rastanjite jedan dio i izrežite čašama. Isto napravite i s ostatkom tijesta. Tijesto utisnite u namašćeni kalup od muffina, nadjenite i pecite oko 25 minuta na 200°C.

Dobar tek!

Autor: Skuhatćute

Izvor: 24sata.hr

Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa,
- 10 dag suhog mesa,
- 6 dag suhe slanine,
- 1 kobasica,
- 20 dag svinjetine,
- 2 glavice luka,
- 1 žlica vegete,
- 5 dag masti,
- 2 dl suhog bijelog vina

kiseli_kupus1

Priprema:

Na dno veće posude stavite suho meso izrezano na komadiće i polovicu kiselog kupusa kojeg ste prethodno po potrebi oprali. Na kiseli kupus složite slaninu, svinjetinu i kobasicu. Zatim dolazi red izrezanog luka pa preostali kupus. Sve pospite vegetom i s pola litre vode, a za kraj dodajte vino. Posudu prekrije pergament-papirom ili folijom, zavežite i stavite oko 2 i pol sata u pećnicu ili kuhajte na nižoj temperaturi na štednjaku. Uz ovo jelo kao predjelo predlažemo kuhani krumpir.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
100 g mrkve
200 g celera
200 g luka
1 kg telećih obraza 
sol, papar
7 žlica ulja
20 g maslaca
1 lovorov list

1 češanj češnjaka
1 žlica koncentrat rajčice
300 ml crvenog vina
300 ml telećeg temeljca

PIRJANI TELECI OBRAZI

Priprema:

Mrkvu, celer i luk narezati na kockice, a obraze obrisati papirom i posoliti

Tri žlice ulja zagrijati u loncu te meso zapeći 5 do 10 minuta; zatim izvaditi iz lonca, izliti ulje te ponovno staviti svježe ulje i maslac; luk zapeći 3 do 4 minute, dodati mrkvu i celer te još 5 minuta peći. Dodati lovorov list, meso i češnjak, te zatim još malo zapeći; koncentrat rajčice dodati pod stalnim miješanjem i malo zapeći, te zaliti sa 150 ml vina i reducirati, a ostatak vina dodati i ponovno reducirati, te zatim zaliti temeljcem i vodom da se pokrije masa. Pokriti lonac, zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva i staviti da se lagano pirja 90 minuta. Dok se pirja, meso je potrebno bar jednom okrenuti. Izvaditi iz pećnice, ostaviti da miruje 15-tak minuta i servirati.

Sastojci:
350 g kestena (skuhanih)
1 žlica šećera
50 ml bijelog vina
800 ml povrtne juhe
100 ml vrhnja za kuhanje
korica od jedne naranče
30 g hladnih komadića maslaca

Za okruglicu:
200 g pileće jetre
1 kajzerica
30 g mrvica
1 jaje
1 žlica timijana

sol i papar

PJENASTA JUHA OD KESTENA S OKRUGLICOM OD JETRE

Priprema:

Za okruglice - jetru i kajzericu izrezati na manje kockice, s mrvicama, jajem i timijanom pomiješati, posoliti i popapriti i potom ostaviti sat vremena sa strane.
Za juhu - kestene narezati na male komadiće, maslac rastopiti u teflonskoj tavi, zaliti vinom, te pustiti da malo zakuha; zatim dodati kestene i povrtnu juhu i pustiti da 10 minuta prokuha; dodati vrhnje i koricu naranče te sol i papar, a zatim dodati i maslac te sa štapnim mikserom izmiješati dok se ne zapjeni.
U jednom loncu zagrijati vodu, od jetrene mase napraviti manje okruglice i prokuhati u vodi cca. 10 minuta. Izvaditi i dobro ocijediti, okruglice ispeći na malo maslaca u tavi, juhu servirati u tanjuru, te dodati okruglicu i garnirati s malo svježeg timijana.

Sastojci:

Podloga:
50 g knackebrot 
50 g lješnjaka
100 g maslaca

Krema:
150 g rukole
200 ml jogurta
8 žlica limunovog soka
5 listića želatine
200 ml vrhnja za kuhanje
175 g svježeg sira

Pesto od lješnjaka:

2 češanja češnjaka
70 g lješnjaka
20 g peršina
½ žlice korice od limuna
2 žlice parmezana
7 žlica maslinovog ulja

TORTICA OD SVJEZEG SIRA S LJESNJACIMA

Priprema:
Pripremite jednu dasku koja vam stane u frižider i presvucite je prozirnom folijom, stavite na nju četiri ringa od 4 cm promjera i 6 cm visine. Za podlogu knackebrot i lješnjake grubo usitnite i stavite u malu vrećicu i zatim sa valjkom za tijesto dodatno usitnite. Rastopite maslac i dodajte ga u masu, zatim podijelite masu u forme i stisnite dobro te pustite da se ohladi nekih sat vremena.
Rukolu očistiti i ostaviti 50 g za ukras, ostatak rukole obariti u vrućoj slanoj vodi, zatim ocijediti i ohladiti te narezati u grubo i pomiješati sa tri žlice jogurta i četiri žlice limunovog soka.

Sastojci:
- 150 g graha

- maslinovo ulje
- 50 g luka
- 1 celer
- 100 g mrkve
- 250 g rajčice
- režanj češnjaka
- 150 g tikvica
- 60 g  leće
- mljevena crvena paprika
- Vegeta
- papar i sol po želji
- 700 dl vode

varivo

Priprema:

Grah koji ste prethodno namočili kuhajte u posoljenoj vodi. Na maslinovom ulju dodajte narezanog luka i celera te popržite. Dodajte češnjak, nasjeckanu mrkvu i oguljenu rajčicu na kockice te sve zajedno pirjajte na laganoj vatri. Tikvice koje ste prethodno narezali na sitne komadiće, dodajte zajedno s lećom i kuhanim grahom. Po želji začinite vegetom, mljevenom crvenom papriom i zalijte vodom te nastavite kuhati još 20-ak minuta.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

Sastojci za 4 osobe:
- 8 hrenovki
- 300 g američkog tosta (veliki tostevi)
- 200 g prezli
- 100 g brašna

- 2 jaja

- 2 jušne žlice sezamovih sjemenki
- ulje

Priprema:
Hrenovke skuhati te umotati u tost kojem smo odrezali krajeve i razvaljali ga s valjkom za tijesto. Na tost stavimo šunku, sir i hrenovke, zatim zarolamo i paniramo u brašnu, jajima i prezlama sa sezamom te pržimo na umjerenoj temperature u ulju do zlatno-žute bolje. Poslužujemo uz različite umake!

POHANI HOT DOG

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam