Kulinarski recepti

Sastojci:

- 2 veće šnite kruha, 
- 1 rajčica,
- 10 dkg mozzarele
- 3 dkg crnih maslina,
- 1 režanj češnjaka


Priprema:

Kruh ispecite na grill tavi ili u pećnici, dok ne dobije zlatno žutu boju. Zatim ga istrljajte češnjakom. Rajčicu i mozzarelu isjecite na kockice, masline na kolutiće te izmješajte i posolite po želji. Smjesu rasporedite po kruhu i još malo stavite u pećnicu dok se mozzarela ne istopi. Brusketi su idealni kao predjelo, a mogu se poslužiti i kao dodatak glavnom jelu!

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

brusketi

 Sastojci:
- 30 dag šunke
- 6 dag maslaca + 2 dag za posudu
- 6 dag brašna
- 3 dcl mlijeka
- 5 dag naribanog sira
- 4 jaja
- mrvice za posudu
- sol
- papar

 Priprema:

Posudu za nabujak obilno namažite maslacem, pa pospite mrvicama. Zatim sitno nasjeckajte šunku...

Za bešamel umak u dubljoj tavici zagrijte 6 dag maslaca i dodajte 6 dag brašna. Miješajte na niskoj temperaturi da ne potamni. U svijetli zapržak potom u tankom mlazu ulijte 3 dcl mlijeka. Miješajte još 10 minuta, i dalje na laganoj vatri, dok ne dobijete gusti bešamel umak. Zatim umak maknite sa štednjaka, te primiješajte naribani sir. Posolite i popaprite.
Kad se umak bešamel malo ohladi dodajte mu žutanjak. Kad se stopi, dodajte drugi, opet dugo miješajte, potom dodajte treći i četvrti, redom jedan za drugim. Na kraju od malo posoljenih bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Primiješajte umaku tako da stalno zahvaćate smjesu s dna prema gore. Ulijte u pripremljeni kalup i stavite u pećnicu zagrijanu na 210 Celzijevih stupnjeva. Najprije pecite 20-25 minuta, pa smanjite na 190 stupnjeva i pecite još 10-15 minuta. Ne otvarajte pećnicu dok se nabujak peče i odmah ga iznesite na stol da ne splasne.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:

- 300 g mljevene junetine
- 300 g krumpira
- 200 g ribanog sira
- 1 glavica luka
- 2 češnja bijelog luka
- 2 svježe rajčice
- sol i biber
- mljevena crvena paprika
- 1/2 žličice origana
- ulje
- malo peršina

Priprema:

Ogulite krumpire, izrežite ih na kocke i stavite kuhati. Nakon što se krumpir skuhao malo ga posolite i napravite pire, te ostavite sa strane. Prodinstajte crveni i bijeli luk, dodajte meso i začine. Nakon otprilike 15 minuta dodajte isjeckanu rajčicu. Ostavite da se krčka, a ako je pregusto dodajte malo vode. 

Mljeveno meso istresite u vatrostalnu posudu i poravnajte. U pire krumpir umiješajte peršin i raspodijelite po mesu. Zatim musaku posipajte ribanim sirom i potom pecite u pećnici oko 20-25 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa,
- 10 dag suhog mesa,
- 6 dag suhe slanine,
- 1 kobasica,
- 20 dag svinjetine,
- 2 glavice luka,
- 1 žlica vegete,
- 5 dag masti,
- 2 dl suhog bijelog vina

kiseli_kupus1

Priprema:

Na dno veće posude stavite suho meso izrezano na komadiće i polovicu kiselog kupusa kojeg ste prethodno po potrebi oprali. Na kiseli kupus složite slaninu, svinjetinu i kobasicu. Zatim dolazi red izrezanog luka pa preostali kupus. Sve pospite vegetom i s pola litre vode, a za kraj dodajte vino. Posudu prekrije pergament-papirom ili folijom, zavežite i stavite oko 2 i pol sata u pećnicu ili kuhajte na nižoj temperaturi na štednjaku. Uz ovo jelo kao predjelo predlažemo kuhani krumpir.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja,
- 2 luka,
- 1 celer,
- 1 žličica slatke paprike,
- 3 manja krumpira,
- 2 pasternjaka,
- 2 mrkve,
- 375 ml pilećeg temeljca,
- 1,25 l vode,
- 100 g kuskusa,
- 2 žlice peršina

zimska_juha1

Priprema :
Zagrijte maslinovo ulje u loncu i dodajte luk, celer, češnjak, papriku i pirjajte dok luk ne omekša. Nakon toga dodajte krumpir, pasternjak, mrkvu, pileći temeljac i vodu. Pustite da prokuha još 1 sat ili dok povrće ne omekša.Pred kraj stavite kuskus i peršin te kuhajte dvije minute ili dok kuskus ne omekša. Juha će vas zasigurno ugrijati u ovim hladnim zimskim danima, a i savršeno je uvod u ukusno glavno jelo po vašem odabiru!
Dobar tek želi vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci za biskvit:

- 1 ½ čaša šećera
- 5 žlica pekmeza (po izboru)
- 3 žlice ulja
- 1 ½ čaša mlijeka
- 2 ½  čaše glatkog brašna
- 1 žlica sode bikarbone
- 1 žlica dodatka za medenjake

medene_kocke

Priprema:

Šećer i pekmez dobro izmiješajte te u to postepeno dodajte druge sastojke. Pola smjese stavite u tepsiju da se zapeče. Za to vrijeme rastopite 10 dkg čokolade i izmješajte je sa pet žlica pekmeza, zatim premažite na zapečeni dio i prelijte drugim dijelom smjese te vratite u pećnicu da se kolač ispeče do kraja. Nakon što je gotov, prelijte ga glazurom: 10 dkg čokolade rastopite i dodajte 2 žlice glatkog brašna i 1 ½ žlicu masti, nakon što prokuha, dodajte 1 žlicu ulja.

Napomena: pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a tepsiju premažite tankim slojem masti ili ju pouljite, te pospite brašnom kako se biskvit ne bi zalijepio. Za čašu koristite one od jogurta ili vrhnja!
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

 

Englezi već tradicionalno ovaj slatki i zdravi desert pripremaju za Božićno slavlje! 

Sastojci:

- 1 kg maslaca

- 120 g smeđeg šećera

- 200 g grožđica

- 125 g suhih brusnica ili borovnica (može i neko drugo suho voće po želji)

- 60 g oguljenih i nasjeckanih badema

- 120 g pšeničnog oštrog brašna

- pola vrećice praška za pecivo

- 120 g krušnih mrvica

- 20 ml konjaka (ili neki drugi liker)

- limun

- 3 jaja

- sol 

Christmas-Pudding

Priprema:

Izmiješajte maslac sa šećerom i dodajte suhe grožđice, voće po želji, bademe. Zatim još dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, prstohvat soli, konjak, sok i naribanu koricu limuna. Sve to dobro promiješajte. Nakon toga u pripremljenu smjesu dodajte razmućena jaja i ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu. Kalupe u koje želite staviti puding premažite prethodno maslacem, a punite ih već ohlađenom smjesom. Nakon toga ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima. Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i možete ga poslužiti za potpuni ugođaj, uz čaj kako to rade Englezi. Preporučamo da puding prelijete dodatno vručom čokoladom.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 150 g graha

- maslinovo ulje
- 50 g luka
- 1 celer
- 100 g mrkve
- 250 g rajčice
- režanj češnjaka
- 150 g tikvica
- 60 g  leće
- mljevena crvena paprika
- Vegeta
- papar i sol po želji
- 700 dl vode

varivo

Priprema:

Grah koji ste prethodno namočili kuhajte u posoljenoj vodi. Na maslinovom ulju dodajte narezanog luka i celera te popržite. Dodajte češnjak, nasjeckanu mrkvu i oguljenu rajčicu na kockice te sve zajedno pirjajte na laganoj vatri. Tikvice koje ste prethodno narezali na sitne komadiće, dodajte zajedno s lećom i kuhanim grahom. Po želji začinite vegetom, mljevenom crvenom papriom i zalijte vodom te nastavite kuhati još 20-ak minuta.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.
Kiša

13°C

Zagreb

Kiša

Vjetar: 22.53 km/h

  • 23 .09. 2017

    Kiša 16°C 13°C

  • 24 .09. 2017

    Rain 17°C 13°C

Horoskop

Kulinarski recepti