Pandoro je tradicionalni talijanski slatki kruh. Najčešće se veže za grad Veronu, a poslužuje se za Božić i Novu godinu. Oblik mu podsjeća na zvijezdu s osam krakova zbog specifičnog kalupa stvorenog samo za njegovu pripremu. Tradicionalno se posipa šećerom u prahu kako bi dobio izgled planine posute snijegom i zimskog ugođaja.
Osim svojim okusom, izgled mu je napravljen također za blagdansko vrijeme i za slavlje, kada ga gledate odozgo, izgleda poput predivne zvijezde. Pandoro nosi naziv zlatni kruh "pan d’oro" zbog svoje prekrasne zlatne boje.
Autor: Nina Mrvica - Bake me
ZA TIJESTO:
- 500 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 135 g šećera
- 10 g suhog kvasca
- korica jedne neprskane naranče
- korica jednog neprskanog limuna
- 150 g maslaca sobne temperature
- 2 žumanjka
- 2 jaja
- 1 vrećica vanilin šećera
- 120 mL mlakog mlijeka
DODATNO ZA PRELJEV:
80 g maslaca
4 žlice Letifico medene kreme s dodatkom kakaa
3 žlice limunovog soka
3 žlice narančinog soka
1/2 žličice cimeta
PRIPREMA:
1. Prosijano brašno stavite u posudu.
2. Dodajte mu ostale sastojke (sol, šećer, kvasac, koricu limuna i naranče, omekšali maslac, žumanjke i jaja, vaniliju i mlijeko).
3. Ako tijesto radite u kuhinjskom robotu, postavite nastavak za tijesto i na laganoj brzini sve sjedinite. Ako radite ručno, kuhinjskom žlicom sve izradite dok se ne spoji.
4. Sada na mikseru pojačajte brzinu ili u slučaju da ručno mijesite tijesto, preuzmite izradu rukama. Trebat će vam do 10 minuta kako bi tijesto postalo kompaktno.
5. Na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi oblikujte tijesto u kuglu. Lagano nauljite posudu i u nju stavite tijesto. Pokrijte ga i pustite na toplom najmanje 4 sata ili preko noći (ja ga ostavim preko noći).
6. Nakon što je tijesto odstajalo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i rukama ga pritisnite na nekoliko mjesta da izađe zrak. Tijesto možete premazati omekšalim maslacem u tankom sloju.
7. Pripremite kalup za pandoro (možete koristiti i kalup za kuglof), kalup namastite i pobrašnite kako se ne bi lijepio.
8. Tijesto za pandoro prebacite u kalup, pokrijte i pustite na toplom 1,5-2 sata.
9. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva i pecite pandoro 35-40 minuta, odnosno dok test čačkalicom ne pokaže da je gotov.
Sada pripremite medenu kremu.
10. Otopite maslac pa mu dodajte ostale sastojke (medenu kremu, sok naranče i limuna) zajedno stavite grijati na srednje jakoj vatri 5 minuta uz stalno miješanje. Kada su se svi sastojci povezali, a preljev poprimio lijepu teksturu, maknite ga s vatre i pustite da se malo ohladi prije posluživanja.
11. Mlakog izvadite iz kalupa tako da naopako postavite pladanj za posluživanje na pandoro s kalupom, te ga okrenete naopako. Ohlađenog pospite šećerom u prahu i prelijte medenom kremom.
12. Kidajte uzdužne komade i dodatno ih ukrasite medenom kremom.
Dobar tek!
Izvor: She.hr