Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa,
- 10 dag suhog mesa,
- 6 dag suhe slanine,
- 1 kobasica,
- 20 dag svinjetine,
- 2 glavice luka,
- 1 žlica vegete,
- 5 dag masti,
- 2 dl suhog bijelog vina
Priprema:
Na dno veće posude stavite suho meso izrezano na komadiće i polovicu kiselog kupusa kojeg ste prethodno po potrebi oprali. Na kiseli kupus složite slaninu, svinjetinu i kobasicu. Zatim dolazi red izrezanog luka pa preostali kupus. Sve pospite vegetom i s pola litre vode, a za kraj dodajte vino. Posudu prekrije pergament-papirom ili folijom, zavežite i stavite oko 2 i pol sata u pećnicu ili kuhajte na nižoj temperaturi na štednjaku. Uz ovo jelo kao predjelo predlažemo kuhani krumpir.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Slanina i poriluk u ovoj kombinaciji odlični su zalogajčići za večeru ili kada vam dođu gosti. Za pripremu će vam trebati oko 45 minuta. Ako nemate Gaudu, stavite neki drugi sir.
Sastojci:
300 g slanine
3 poriluka
2 dl mlijeka
1 1/2 šalica vrhnja za kuhanje
2 jaja
2 žumanjka
2 žlice timijana
žličica soli
1/2 žličice papra
1/4 žličice muškatnog oraščića
Tijesto:
100 g gaude
šalica brašna
prstohvat soli
80 g maslaca
jaje
3 žlice vode
Priprema:
Ispržite slaninu na tavi bez masnoće. Stavite je na papirnate ručnike i ocijedite 2/3 masnoće. Na ostatku masnoće pirjajte poriluk narezan na tanke kolutiće dok ne omekša pa maknite s vatre. U zdjeli pomiješajte mlijeko, vrhnje za kuhanje, jaja, žumanjke i začine te dodajte poriluk i nasjeckanu slaninu. U multipraktiku izmiksajte sir, dodajte brašno i sol i pulsirajte dok sir ne postane sitan. Dodajte omekšali maslac i miksajte dok smjesa ne postane slična krušnim mrvicama. lzvadite smjesu u zdjelu i dodajte jaje i dvije do tri žlice vode te zamijesite rukama u tijesto. Razvaljajte ga na pobrašnjenjoj površini i podijelite na dva dijela. Rastanjite jedan dio i izrežite čašama. Isto napravite i s ostatkom tijesta. Tijesto utisnite u namašćeni kalup od muffina, nadjenite i pecite oko 25 minuta na 200°C.
Dobar tek!
Autor: Skuhatćute
Izvor: 24sata.hr
Sastojci:
150g tagliona
70g vrganja
½ glavice luka
sol
papar
temeljac
Priprema:
Pirjamo luk na tavici te unutra dodajemo narezane vrganje. Vrganje lagano sortiramo na tavi te dodajemo malo temeljca, na kraju začinimo sa soli i paprom. Kada tjestenina bude kuhana stavljamo u tavicu te ostavljamo još jednu minutu na vatri da se okusi spoje.
Kesten krema - sastojci:
- 3 žutanjka
- 3 bjelanjka
- 3 žlice šećera
- 250 g kesten pirea
- žličica vanili ekstrakta
- žličica zacappa ruma (ili neki drugi po želji)
Priprema:
Žutanjke i šećer miksati, kada se razradi dodati pire od kestena, ekstrakt vanilije i rum te završiti s tvrdo tučenim bjelanjcima. Kalupirati po zelji za mogućnost glazure.
Spužva od bijele čokolade - sastojci:
- 60 g bijele čokolade
- 110 g jaja
- 40 g šećera u prahu
- 10 g glatkog brašna
- žličica vanili ekstrakta
Priprema:
Miksati jaja i šećer pjenasto, dodati rastopljenu čokoladu, vaniliju i brašno. Smjesu proći kroz sito i staviti u sifon. Puniti termo čaše i završiti u mikrovalnoj na 55 stupnjeva, 700 W.
Čokladni biskvit za podlogu - sastojci:
- 125 g maslaca
- 125 g šećera
- 110 g bademovog brašna
- 70 g tamne čokolade
- 25 g brašna
- 130 g jaja
Priprema:
Miksati maslac i šećer, dodati brašno ,čokoladu i jaja u nekoliko navrata (lagano tučena)...peći na 170 stunjeva, 10 minuta.
Kristalizirano lisnato - sastojci:
- šećer u prahu
- lisnato tijesto
Priprema:
Koristiti šećer u prahu umjesto brašna. Kada se razradi tijesto, posipati obilno šećerom u prahu, prekriti papirom za pečenje te preko toga staviit još jedan lim za pečenje kako bi se dobile pravilne linije. Peći na 180 stupnjeva, 12 minuta.
Bijela glazura - sastojci:
- 150 g šećera
- 100 g vrhnja za kuhanje
- 140 g vode
- 175 g bijele čokolade
- 10 g želatine (6 listića)
Priprema: Ista kao i kod čokoladne glazure.
Iako je bundeva jedan od najstarijih poljoprivrednih kultura, posljednjih se godina na naše stolove vraća u velikom stilu, a znanost sve učestalije dokazuje da nam, od kore do sjemenke, osigurava brojne zdravstvene dobrobiti.
Sastojci:
- 600 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače...)
- 1 glavica luka - 2 mrkve - 200 ml povrtnog temeljca
- 2 lista lovora - 1/2 žličice majčine dušice
- 4 češnja češnjaka
- 1 žlica sjeckanog peršina
- 100 ml milerama
- 100 ml bijelog vina
- 200 g krumpira
- ulje
- sol i papar
Priprema:
Gljive dobro očistite i narežite ih na veće komadiće. Mrkvu narežite na kolutiće, a luk nasjeckajte te na ugrijanom ulju popržite luk dok ne omekša, pa dodajte mrkvu. Ocijeđene i nasjeckane gljive dodajte na tavu te ih dobro popržite. Ubacite češnjaka i čim zamiriše podlijte vinom, te dodajte ostalo začinsko bilje. Sve zajedno polijte povrtnim temeljcem, dodajte isjeckani krumpir, začinite po želji sa soli i paprom. Dodajte na kraju vode da se prekriju svi sastojci. Sve zajedno ostavite da vrije dok krumpir ne omekša. Pred kraj dodajte mileram i sjeckani peršin, te ostavite još jednom da zavrije.
Dobar tek želi vam www.svijet-ljepote.hr!
Sastojci:
200g buče (1 kriška)
1 šljiva
1 vrganj
1 orah
40g kozjeg sira
50g mlade salate
Priprema:
Buču narežemo na kriške i pečemo u pećnici 25 minuta na 180 stupnjeva. Serviramo uz mladu salatu, s kozjim sirom, vrganjem, bademima, orasima i šljivama.
Sastojci:
350 g kestena (skuhanih)
1 žlica šećera
50 ml bijelog vina
800 ml povrtne juhe
100 ml vrhnja za kuhanje
korica od jedne naranče
30 g hladnih komadića maslaca
Za okruglicu:
200 g pileće jetre
1 kajzerica
30 g mrvica
1 jaje
1 žlica timijana
sol i papar
Priprema:
Za okruglice - jetru i kajzericu izrezati na manje kockice, s mrvicama, jajem i timijanom pomiješati, posoliti i popapriti i potom ostaviti sat vremena sa strane.
Za juhu - kestene narezati na male komadiće, maslac rastopiti u teflonskoj tavi, zaliti vinom, te pustiti da malo zakuha; zatim dodati kestene i povrtnu juhu i pustiti da 10 minuta prokuha; dodati vrhnje i koricu naranče te sol i papar, a zatim dodati i maslac te sa štapnim mikserom izmiješati dok se ne zapjeni.
U jednom loncu zagrijati vodu, od jetrene mase napraviti manje okruglice i prokuhati u vodi cca. 10 minuta. Izvaditi i dobro ocijediti, okruglice ispeći na malo maslaca u tavi, juhu servirati u tanjuru, te dodati okruglicu i garnirati s malo svježeg timijana.