Kulinarski recepti

Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja,
- 2 luka,
- 1 celer,
- 1 žličica slatke paprike,
- 3 manja krumpira,
- 2 pasternjaka,
- 2 mrkve,
- 375 ml pilećeg temeljca,
- 1,25 l vode,
- 100 g kuskusa,
- 2 žlice peršina

zimska_juha1

Priprema :
Zagrijte maslinovo ulje u loncu i dodajte luk, celer, češnjak, papriku i pirjajte dok luk ne omekša. Nakon toga dodajte krumpir, pasternjak, mrkvu, pileći temeljac i vodu. Pustite da prokuha još 1 sat ili dok povrće ne omekša.Pred kraj stavite kuskus i peršin te kuhajte dvije minute ili dok kuskus ne omekša. Juha će vas zasigurno ugrijati u ovim hladnim zimskim danima, a i savršeno je uvod u ukusno glavno jelo po vašem odabiru!
Dobar tek želi vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 2 šalice glatkog brašna,
- pola žličice sode bikarbone,
- pola žličice morske soli,
- 3/4 šalice otopljenog maslaca,
- 1 šalica smeđeg šećera,
- pola šalice kristalnog šećera,
- 1 žlica ekstrakta vanilije,
- 1 jaje,
- 1 žutanjak,
- 2 šalice čokoladnih mrvica

cokoladni_keksi

Priprema:

Ugrijte pećnicu na 160°C i stavite papir za pečenje u pleh. U jednu zdjelu prosijte brašna, dodajte sol i sodu bikarbonu , a u drugoj zdjeli pomiješajte smeđi i kristalni šećer, otopljeni maslac, jaje i žutanjak, te domaći ekstrat vanilije. Miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte ostatak brašna i pomješajte da se svi sastojci dobro povežu. Na kraju dodajte čokoladne suzice ili mrvice te žličicom stavljajte smjesu na pleh i pecite oko 15 minuta. Čokoladni keksi idealan su dodatak uz topli čaj ili čokoladu.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!


PORTO - GROŽĐE I KLINČIĆ

Sastojci (za 2 litre):
1 limun
1 l crvenog porta
1 l soka od grožđa
2 štangice cimeta
6 klinčića
5 žlica smeđeg šećera
8 žlica grožđica

BOZICNI PUNC

Priprema:

Limun oprati vrućom vodom i izrezati na ploške; ploške limuna zajedno s portom, sokom od grožđa, štangicom cimeta i klinčićem staviti u lonac i na laganoj vatri zakuhati. Smeđim šećerom zasladiti i pustiti da se arome razviju, zatim procijediti, te u čaše staviti po malo grožđica i zaliti punčom.

 

2018. She Pandoro 1

Pandoro je tradicionalni talijanski slatki kruh.

Englezi već tradicionalno ovaj slatki i zdravi desert pripremaju za Božićno slavlje!

Sastojci:

- 2 veće šnite kruha, 
- 1 rajčica,
- 10 dkg mozzarele
- 3 dkg crnih maslina,
- 1 režanj češnjaka


Priprema:

Kruh ispecite na grill tavi ili u pećnici, dok ne dobije zlatno žutu boju. Zatim ga istrljajte češnjakom. Rajčicu i mozzarelu isjecite na kockice, masline na kolutiće te izmješajte i posolite po želji. Smjesu rasporedite po kruhu i još malo stavite u pećnicu dok se mozzarela ne istopi. Brusketi su idealni kao predjelo, a mogu se poslužiti i kao dodatak glavnom jelu!

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

brusketi

Sastojci:
100 g mrkve
200 g celera
200 g luka
1 kg telećih obraza 
sol, papar
7 žlica ulja
20 g maslaca
1 lovorov list

1 češanj češnjaka
1 žlica koncentrat rajčice
300 ml crvenog vina
300 ml telećeg temeljca

PIRJANI TELECI OBRAZI

Priprema:

Mrkvu, celer i luk narezati na kockice, a obraze obrisati papirom i posoliti

Tri žlice ulja zagrijati u loncu te meso zapeći 5 do 10 minuta; zatim izvaditi iz lonca, izliti ulje te ponovno staviti svježe ulje i maslac; luk zapeći 3 do 4 minute, dodati mrkvu i celer te još 5 minuta peći. Dodati lovorov list, meso i češnjak, te zatim još malo zapeći; koncentrat rajčice dodati pod stalnim miješanjem i malo zapeći, te zaliti sa 150 ml vina i reducirati, a ostatak vina dodati i ponovno reducirati, te zatim zaliti temeljcem i vodom da se pokrije masa. Pokriti lonac, zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva i staviti da se lagano pirja 90 minuta. Dok se pirja, meso je potrebno bar jednom okrenuti. Izvaditi iz pećnice, ostaviti da miruje 15-tak minuta i servirati.

Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa,
- 10 dag suhog mesa,
- 6 dag suhe slanine,
- 1 kobasica,
- 20 dag svinjetine,
- 2 glavice luka,
- 1 žlica vegete,
- 5 dag masti,
- 2 dl suhog bijelog vina

kiseli_kupus1

Priprema:

Na dno veće posude stavite suho meso izrezano na komadiće i polovicu kiselog kupusa kojeg ste prethodno po potrebi oprali. Na kiseli kupus složite slaninu, svinjetinu i kobasicu. Zatim dolazi red izrezanog luka pa preostali kupus. Sve pospite vegetom i s pola litre vode, a za kraj dodajte vino. Posudu prekrije pergament-papirom ili folijom, zavežite i stavite oko 2 i pol sata u pećnicu ili kuhajte na nižoj temperaturi na štednjaku. Uz ovo jelo kao predjelo predlažemo kuhani krumpir.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam