Kulinarski recepti

Sastojci:

pljukanci - 0,20 kg

šparoge - 0,20 kg

cherry rajčica 0,05 kg

tikvica - 0,05 kg

sol - 0.001 kg

maslac - 0,02 kg

temeljac - 0,10 l 

pljukanci-proljetni_umak
Priprema:

Pljukance skuhati u zasoljenoj vodi al dente. Rastopiti maslac i na njemu lagano sotirati šparoge i tikvice. Lagano podliti s temeljcem. Dodati pljukance te sotirati dok se temeljac ne iskuha, tj. obloži tjesteninu i povrće. Na kraju dodati cherry rajčicu i poslužiti toplo. 

Dobar tek vam želi www.svijet-ljepote.hr !

Sastojci :
- 1 kg brašna,
- 3 kockice svježeg kvasca,
- 25 dg šećera,
- 20 dag maslaca,
- 5 jaja,
- 4 žutanjka,
- 1 limun,
- 1 naranča,
- 1 prašak za pecivo,
- 2 vanilij šećera,
- 1 mala žlica soli,
- 1 žlica ruma,
- 1 žlica maraskina,
- 1 žlica vina (prošek),
- 5 dcl mlijeka

uskrna_pogaa_naslovna

Priprema:

U mlakom mlijeku s dvije žlice šećera otopite kvasac i ostavite ga da odstoji. Izradite srednje tvrdo glatko tijesto od pjenasto izmiksanih jaja sa šećerom u koja umiješate izrađen maslac i izmiksate. Dodajte sitno narezane korice limuna i naranče. Dodati rum, maraskino, prošek i vanilin šećer. Dodajući brašno s praškom za pecivo, sve dobro umijesiti, dolivajući otopljeni kvasac s mlijekom. Tijesto ostavite da odstoji. Odstajalo tijesto premijesiti i podijeliti na tri dijela. Svaki dio ponovno premijesiti. Oblikovati pogače i rasporediti ih u dublji pouljen i pobrašnjen pleh. Peći u zagrijanoj pećnici.

Dobar tek želi vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 6 jaja,
- sol, 
- muškatni oraščić,
- 500 g rajčica, 
- 1 glavica luka,
- 4 žlice ulja,
- papar,
- 3 žlice višnjevače,
- peršin

milanski_omlet1

Priprema:
Izmutite jaja, sol i muškatni oraščić. Ogulite koru od rajčice i narežete je na kriške. Na ulju prvo propržite luk, zatim dodate rajčicu i pržite je neko vrijeme na jakoj  vatri. Rajčicu posolite i popaprite, zatim je prelite višnjevačom. Nakon par minuta dodajte jaja. Omlet više puta dignemo vilicom, da bi provjerili da je gotov. Za kraj, na omlet pospemo nasjeckani peršin. Kao prilog ponudite kuhani krumpir i zelenu salatu.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci za biskvit:

- 1 ½ čaša šećera
- 5 žlica pekmeza (po izboru)
- 3 žlice ulja
- 1 ½ čaša mlijeka
- 2 ½  čaše glatkog brašna
- 1 žlica sode bikarbone
- 1 žlica dodatka za medenjake

medene_kocke

Priprema:

Šećer i pekmez dobro izmiješajte te u to postepeno dodajte druge sastojke. Pola smjese stavite u tepsiju da se zapeče. Za to vrijeme rastopite 10 dkg čokolade i izmješajte je sa pet žlica pekmeza, zatim premažite na zapečeni dio i prelijte drugim dijelom smjese te vratite u pećnicu da se kolač ispeče do kraja. Nakon što je gotov, prelijte ga glazurom: 10 dkg čokolade rastopite i dodajte 2 žlice glatkog brašna i 1 ½ žlicu masti, nakon što prokuha, dodajte 1 žlicu ulja.

Napomena: pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a tepsiju premažite tankim slojem masti ili ju pouljite, te pospite brašnom kako se biskvit ne bi zalijepio. Za čašu koristite one od jogurta ili vrhnja!
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

 

Nakon obilnih blagdanskih objeda, većina Vas već je na dijeti. No nemojte nagliti kako Vam se nakupljeni kilogrami ne bi brzo vratili. Savjetujemo Vam postepeno mršavljenje bez izgladnjivanja.
Uz tome će Vam pomoći ovaj jednostavan recept. 

salata 

Priprema:

Narežite jedan veći crveni luk na listiće i ispržite ga na ulju u dubljoj tavi. Dodajte četiri naribane mrkve i dvije veće svježe crvene paprike narezane na kockice. Posolite i poparite po želji. Poklopite tavu i povremeno promješajte povrće. Zatim izrežite 500 g pilećih prsa na kockice, začinite ih vegetom i slatkim curryem te stavite u tavu. Sve dobro promješajte i ostavite otklopljeno.
Kada je meso napola pečeno, dodajte dvije tikvice nasjeckane na kockice te ponovno poklopite i povremeno promješajte. Pred kraj otklopite tavu kako bi tekućina isparila, a zatim dodajte jedno vrhnje za kuhanje i jednu veću žlicu kukuruznog brašna (pripazite da umak ne bude pregust). Dobro promješajte i ostavite 2-3 minute na slaboj vatri. Kada se malo ohladi, poslužite uz svježu zelenu salatu. 

Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 200 g bijelog graha,
- 2 žlice ulja,
- 80 g luka,
- 150 g mrkve,
- 100 g oraha,
- 1 jaje,
- malo bijelog papra,
- 2 bjelanjka

popecigrah1


Priprema:

Uzmite bijeli grah namočite ga, isperite i stavite kuhati u puno vode 30-40 minuta, dok ne omekša. Na zagrijanom ulju popecite nasjeckani luk, dodajte naribanu mrkvu i pirjajte par minuta. Maknite s vatre i dodajte ocijeđeni grah, mljevene orahe, razmućeno jaje, peršin, po želji stavite soli i bijelog papra. Od dobivene smjese oblikujte cca 10 polpeta. Polpete umočite u razmućeni bjelanjak i brašno. Pecite ih u zagrijanoj pećnici 10 do 15 minuta na 180°C. Nakon što su gotovi možete ih poslužiti kao predjelo, ili kao dodatak glavnom jelu, jer dobro ide uz meso i krumpir.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!


Sastojci za 12 pogačica:

- pizza tijesto

- mladi sir 225 g

- naribana mozzarella 100 

- naribani parmezan 55 g

- ricotta sir 125 g

- sjeckani peršin 10 g

- maslac 115 g

- 6 češnjaka luka

- 1 čajna žličica crvene paprike

 

Priprema:

Podijeliti pizza tijesto na 12 jednakih loptica, razvaljati ih i napraviti pogačice. Poredati ih uz rub okrugle posude za pečenje, prekriti i pustiti da odstoji 30 minuta na sobnoj temepraturi. U sredini posude za pečenje rasporediti nadjev od sira i češnjaka, zatim rastopiti maslac te dodati češnjak i luk. Potom premazati pogačice, nakon toga ih posuti ribanim parmezanom te 20 minta peći na temperaturi 200°C.

GARLIC AND CHEESE PIZZA DIP

 Sastojci za 4 do 6 osoba:

Za prhko tijesto:
- 150 g krumpira
- 250 g pšeničnog glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 125 g maslaca

Za nadjev:
- 550 g šampinjona
- 100 g vrganja
- 2 manje glavice luka
- 1 žlica maslaca
- 200 ml milerama
- 100 ml vrhnja za šlag
- 2  jaja
- sol
- ½ žličice bijelog papra

Za posipavanje:
- 150 g naribanog sira ementalera
- 150 g natrgane mozzarelle

Priprema:
Krumpir skuhajte, ohladite i vrlo sitno naribajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sol, omekšali maslac i umijesite tijesto koje ostavite da odstoji u hladnjaku oko sat vremena. Gljive operite i samo glavice narežite na tanke listiće. Sitno narezani luk popecite na malo maslaca. Dodajte pripremljene gljive i nastavite pirjati uz povremeno miješanje gljive u potpunosti ne omekšaju. Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte na debljinu oko 5 mm. Potom tijesto stavite u okrugli protvanj promjera 26-28 cm. Lim obložite sa svih strana tijestom, a na tijesto ravnomjerno rasporedite pirjane gljive. Mileram, vrhnje, jaja, sol i papar dobro izmiješajte i prelijte preko gljiva. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 15 minuta. Smanjite temperuturu na 200°C i pecite još oko 30 minuta. Pet minuta prije kraja pospite naribanim sirom ementalerom i natrganom mozzarellom.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam