Kulinarski recepti

Sastojci:

- 200 g mljevene piletine

- 50 g dimsi sira

- 250 g krušnih mrvica

- 100 g pohanog luka (kolutići)

- ulje

- papar

- majčina dušica

- mažuran

- smjesa za paniranje

- jaja

- brašno

- sezamove sjemenka

Priprema:

Mljevenu piletinu začiniti te napraviti male polpetice (6 u porciji), u koje zatim stavljamo po 1 kockicu dimsija i oblikujemo male okruglice. Potom ih paniramo (brašno-jaja-krušne mrvice) te prižimo u dubokom ulju. Ocijedimo na kuhinjskom papiru i serviramo s prženim lukom i umacima po želji, uz miješanu salatu.

POHANE OKRUGLICE OD PILETINE PUNJENE DIMSI SIROM

 Sastojci:
- 300 grama kukuruznog brašna
- 100 grama bijelog brašna
- 100 grama kukuruznog griza
- 200 grama blitve/kopriva
- 100-200 grama mladog sira
- 2-3 velike žlice mljevenih sjemenki (lan, susam, tikva, suncokret)
- prašak za pecivo
- sol

Priprema:

Uključiti pećnicu na maksimum. Oprati i isjeckati blitvu, ne previše sitno. Pomiješati sve sastojke, mladi sir dodati na kraju i ne sitniti ga previše. Potom dodati vode da se postigne gusto tijesto (gustina treba biti takva samo da se može miješati, ako je rijetko prepeći će se). Veličinu tepsije odrediti prema željenoj debljini tijesta. Tepsiju namazati maslacom, a ako mažete uljem, prethodno ga ugrijte u pećnici, da se ne bi lijepilo. Izliti tijesto i izravnati ga, te peći dok ne porumeni. Poslije vađenja ga prekriti krpom i pustiti da stoji 5-10 minuta, jer se onda lakše reže.
U principu se može koristiti svo lisnato povrće, a takođe se ono može i izostaviti. U proljeće je ova zljevanka odlična s mladim koprivama koje su izvrstan izvor željeza i kalcija koji se lako apsorbiraju. Ovaj recept je zdrava i vrlo brza varijanta za doručak ili večeru. Slaže se sa svim mliječnim proizvodima.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci za tijesto:
- 15 dag kuhanih krumpira,
- 15 dag brašna,
- 1 jaje,
- 1 žličica suhog origana,
- sol, mlaka voda

Ostali sastojci:
- 50 dag gljiva po izboru

- 50 dag krumpira

- 1 glavica luka
- 1 dl pasirane rajčice
- 1 jaje
- 10 dag ribanog sira
- peršin, sol i papar po ukusu

Mushrooms 


Priprema:

Umijesite tijesto od navedenih sastojaka i ostavite da se hladi 30 minuta, zatim ga razvaljajte u pobrašnjeni kalup te stavite u pećnicu na 180 stupnjeva 10 minuta. Očistite gljive u vodi, dobro ih ocijedite. Nasjeckajte luka i popržite ga na tavi. Dodajte mu gljive, te malo kasnije pasiranu rajčicu. Začinite po želji. Nakon toga stavite na tijesto čitavu smjesu ravnomjerno raspoređenu sve do rubova i nastavite peći još 20-ak minuta. U međuvremenu pospite sve ribanim sirom i prelijte tučenim jajetom.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Sastojci:
- 80 dag oslića narezanog na komade
- 4 krumpira
- 4 mrkve
- 2 poriluka
- 2 rajčice
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka - 4 peršinove grančice- lovorov list
- ružmarin
- majčina dušica
- 1,5 dcl bijelog vina
- 2 žlice ulja
- sol
- papar


Priprema:
Ribe operite i dobro obrišite, te ih stavite na hladno. Poriluk narežite na veće komade i svaki dva puta uzdužno zarežite, da se dolje na krajevima drži zajedno. Komade poriluka vrlo pažljivo isperite pod mlazom hladne vode, jer među listovima vrlo često ima zemlje. Mrkve očistite. Ogulite krumpir i narežite ga na kocke. Zatim oljuštite i nasjeckajte luk i češnjak. Ukoliko su rajčice svježe, pofurite ih da lakše ogulite kožu, ili uzmite oguljene iz konzerve. Narežite ih na kriške, vadeći pritom koštice.

 U loncu zagrijte ulje, pa na niskoj temperaturi 5 minuta zajedno pecite luk, češnjak, mrkve i poriluk. Potom dodajte rajčice i pirjajte još 2 minute (to vrijedi za svježe rajčice, ako ste stavili one iz konzerve treba samo malo prigrijati). Dodajte začinsko bilje. Zalijte vinom, te dolijte još 1,5 litru vode. Posolite i popaprite. Kada provrije, smanjite temperaturu da pomalo kuha 15 minuta. Nakon toga primiješajte krumpir i nastavite kuhati još 15 minuta. Provjerite i po potrebi dotjerajte okus, dodajte nasjeckani peršin i kuhajte još 5 minuta. Juhu ocijedite i poslužite posebno, a ribu i povrće poslažite na zagrijani pladanj i odmah poslužite.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 500 gr filea lososa
- 5 dl bijelog vina
- 7 žlica ulja
- 5 žlica umaka od soje
- 30 dag graška u mahunama
- 5 dag oljuštenog kikirikija
- 1/2 žličice samljevenog đumbira
- 1/2 žlicice ljute mljevene paprike
- 4 žlice octa
- jedna žlica šećera
- jedna žlica gustina
- češanj češnjaka
- sol

losos-za-tekst

Priprema:

Losos operite i isjeckajte na komade. Umak od soje, đumbir, ocat, ulje, gustin, šećer i mljevenu papriku dobro pomiješajte. Oljuštite češnjak i dodajte u marinadu. Filete ostavite da leže u marinadi 10 minuta. Grašak očistite, nasjeckajte i kuhajte u slanoj vodi 10 minuta. Nakon toga isperite ga i ostavite da se cijedi. Na tavi zagrijte ulje i pržite losos otprilike 4 minute, a zatim izvadite iz tave. Grašak i kikiriki pržite u ulju. Tjesteninu skuhatje u slanoj vodi i procjedite. Pospite je marinadom, dodajte vino, povrće i ribu. Začinite i poslužite toplo.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 80 dag cvjetova brokule
- 80 dag purećega bijelog mesa
- 10 dag dimljene slanine
- 3 žlice riže
- 2 kisela krastavčića
- 1 žličica pirea od rajčice
- 1 žličica senfa
- sol
- papar
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 žlice suncokretova ulja
- 2 žlice maslaca
- 2 dcl suhoga bijelog vina
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica sitno sjeckanog peršinova lišća
- 2 žlice brašna

brokula2-za-tekst

Priprema:

Puretinu narezati na 8 odrezaka, lagano istanjiti batom za meso i posoliti. Rajčicu i senf pomiješati, pa premazati jednu stranu mesa. Slaninu narezati na kockice, pa popržiti na maslacu, dodati na kockice narezane krastavce i dobro ispranu rižu. Sve pirjati dodajući vodu i vino, da se riža prokuha 10-15 minuta. Malo ohladiti, pa puniti odreske. Saviti ih i pričvrstiti čačkalicom. Naglo ih popržiti na dijelu maslaca i ulja, uvaljane u brašno, tako da poprime zlatnu boju sa svih strana. Složiti ih u posudu za kuhanje, podliti vinom i prokuhati ih 10-15 minuta. Za to vrijeme prokuhati cvjetove brokule 10 minuta u kipućoj vodi. Izvaditi. Na maslinovu ulju kratko popržiti sitno sjeckani češnjak i peršin, pa politi po brokuli. Oko brokule složiti savitke i njih preliti umakom u kojima su se pirjali. 

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

.

Sastojci:

- 3 duguljaste tikvice,

- 15 dkg pileće ili pureće šunke,

- 0,5 l mlijeka,

- 20 dkg maslaca,

- 3 žlice oštrog brašna,

- sol, papar,

-1 žlica parmezana,

- 1 žličica hrena,

- 1 žličica sirnog namaza,

- prstohvat vlasca

tikvice_za_prilog

Priprema:
Tikvice operite, prerežite po duljini te izdubite meso. Tikvice stavite u kipuću vodu (nije potrebno soliti) i kuhajte 3 minute. U međuvremenu nasjeckajte izdubljeno meso tikvice te šunku na male kockice. Na rastopljenom maslacu prepržite brašno (lagano – ne smije potamniti), posolite i popaprite te lagano uz miješanje dodajte mlijeko. Bešamel mora biti dosta gust. Nakon što se počne zgušnjavati dodajte sirni namaz, parmezan i žličicu hrena i miješajte kako bi se sve sjedinilo. Odmah dodajte meso tikvica i šunku i nakon 1 min maknite s vatre. Blanširane tikvice stavite u namašćeni pekač napunite nadjevom od bešamela. Tikvice stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200C i pecite 25-30 minuta.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 Sastojci:

- 250 g riže
- 200 g mladog boba
- 200 g očišćenih repova kozica
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- 100 ml bijelog vina
- maslinovo ulje
- sol i papar
- parmezan po želji

rizoto_s_kozicama_i_bobom

Priprema:

Za početak, upalite vatru i ulijte povrtni temeljac u lonac te ostavite da zavrije, dok u drugom loncu dodate dvije žlice maslinovog ulja, sjeckani luk, češnjak i malo soli te na laganoj vatri pržite dok sve ne omekša. Zatim dodate rižu i kratko je popržite kako bi upila masnoće. Potom sve polijete bijelim vinom, popaprite po želji i dalje kuhate miješajući i podlijevajući povrtnim temeljcem iz drugog lonca. Nakon otprilike 10-ak minuta kuhanja dodajte mladi bob i očišćene repove morskih kozica, te kuhajte i dalje miješajući i podlijevajući povrtnim temeljcem. Nakon što se riža dovoljno skuha, ugasite vatru i za kraj dodajte žlicu maslinovog ulja.
Poklopite lonac i ostavite jelo da odstoji nekoliko minuta, a za posluživanje pospite parmezanom. 
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam