Na konferenciji za medije u Hrvatskom društvu dramskih umjetnika u Zagrebu, predsjednice žirija za dramu Ljerka Margitić, žirija za operu Mirjana Bohanec-Vidović i predsjednik žirija za balet dr. sc. Svebor Sečak objavili su imena nominiranih umjetnika u svim kategorijama za jubilarnu 25. Nagradu Hrvatskog glumišta, čija će se dodjela održati 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz izravan televizijski prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji.

Žiri je Nagradu sa svekoliko umjetničko djelovanje s područja drame dodijelio glumici Zdenki Heršak te Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje s područja opere maestru Vladimiru Kranjčeviću.

NHG 1

Zašto se dodjela Nagrade hrvatskog glumišta održava 24. studenog?

U subotu, 24. studenoga 1860. godine, protu-njemački nastrojena mladež isprovocirana netom završenim Bachovim apsolutizmom dogovorila se da će kupiti sve karte za izvedbu drame "Peter von Szápár" Charlotte Birch-Pfeiffer na njemačkom jeziku u Narodnom kazalištu na Markovom trgu i upriličiti prosvjed, kao još jedan u nizu prekida predstava na njemačkom jeziku, koje su sve češće igrane pred gotovo praznim gledalištem. Nakon što se podigao zastor za početak predstave studenti prava i gimnazijalci krenuli su zviždati i protestirati protiv njemačkog jezika te bacati pokvarena jaja i trulo voće na pozornicu. Izvedba je morala biti prekinuta. Ilirac i umjetnički ravnatelj kazališta Dimitrije Demeter, zajedno s redateljima Josipom Freudenreichom i Adamom Mandovićem, pred zastor šalje glumca epizodista Vilima Lesića (Moravče kraj Sesveta, 17. 04. 1841. - Stenjevec, Zagreb, 10. 09. 1889.), koji je u predstavi "Peter von Szápár" igrao malenu ulogu da se obrati mnoštvu. Lesić je stao pred gledatelje i izjavio: "Od danas će se na zagrebačkoj pozornici glumiti samo na hrvatskom jeziku." Nikola Andić piše kako je "Lesićeva kratka uloga bila primljena s tolikim oduševljenjem kao nikad prije ni kasnije ikoji umotvor u narodnom kazalištu." Njegov je nastup dočekan s odobravanjem i imao je jak odjek. Zbog cenzure o ovom događanju malo se pisalo. "Agramer Zeitung" od 25. studenog 1860. godine navodi kako se "subotnja predstava nije mogla održati zbog nekih smetnja". Nešto više izašlo je u "Pozoru" od 26. studenog 1860. godine: "U subotu imala je biti njemačka predstava u našem kazalištu, pa je to toliku nezadovoljnost probudilo u općinstvu, da je ona glasno i naročito zahtijevalo, da njemački igrači odstupe, pa da se hrvatski predstavlja."

Tome u čast se 24. studenog obilježava kao Dan hrvatskog glumišta.

 

POPIS NOMINACIJA PREDSTAVA I IZUZETNIH UMJETNIČKIH OSTVARENJA ZA NAGRADU HRVATSKOG GLUMIŠTA 2017.:

https://hddu.us13.list-manage.com/track/click?u=99876c082e7522c65c78003a4&id=dae528ab95&e=57d7303bc5

NHG 2

 

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam