Teatar Tirena osnovan je 1997. godine, a 20. rođendan slavit će čak četiri dana, tijekom kojih se održavaju različiti programi.

U četvrtak 5. listopada premijerno će biti izvedena nova predstava za tinejdžere pod nazivom "#generacija", koja se bavi utjecajem tehnologije na odrastanje, komunikaciju i ljudsku interakciju. Predstavu autorski potpisuju redateljica Tina Hofman i dramaturginja Nina Horvat kojima je ovo treći zajednički projekt u Tireni. U predstavi igraju Nikolina Ljuboja i Ivan Bošnjak.

Teatar Tirena 1

Osim premijere nove predstave, u sklopu proslave 20 godina Tirene održat će se i ogledni satovi predškolske, srednjoškolske i studentske dramske grupe, performansi koje će polaznici dramskog studija izvoditi po gradu, radionica povjerenja i neverbalne komunikacije, natjecanje u improvizacijama a na samom kraju izvest će se tri prošlogodišnje predstave dramskog studija - "Bajka o dva Lj" (režija: Marija Šorša), "Kaos prije premijere" (režija: Ines Škuflić-Horvat) i "San Ivanjske noći" (režija: Ines Škuflić-Horvat).

Teatar Tirena 2

U 20 godina u Tireni je uprizoreno 35 profesionalnih predstava, od toga 13 interaktivnih. Projektima interaktivnog kazališta Tirena je obuhvatila preko 160 škola i 20 000 djece i mladih diljem Hrvatske. Teme koje su obrađivane u sklopu projekata bile su različite: ekologija i briga o okolišu, vršnjačko nasilje, ovisnosti, seksualni odgoj, životne vrijednosti, tolerancija.

U Tireninom dramskom studiju na 6 različitih lokacija djeluje 21 dramska grupa s 250 polaznika. Kroz dramsku igru pripremaju se za uključivanje u svijet odraslih i upoznaju s dramskom umjetnošću. Dramske grupe svoje predstave igraju na Danima Teatra Tirene (Tirenafest) i festivalima za djecu i mlade. Polaznici dramskih studija sudjelovali su europskim dramskim susretima u Finskoj, Izraelu, Mađarskoj, Turskoj, Irskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Švicarskoj i Danskoj.

Teatar Tirena 3

Teatar Tirena ima i svoju biblioteku - do sada su izdane tri zbirke igrokaza za djecu i mlade "Maštoplov", "Panika u Strahogradu" i "Kaos prije premijere" a u planu je i četvrta.

Tijekom cijele školske godine u Tireni se održavaju radionice koje su namijenjene razvijanju kazališne kulture, kreativnom i estetskom razvoju djece i mladih te edukaciji voditelja aktivnosti za djecu i mlade. Od 2004. godine Tirena organizira i Kazališni kamp dramsko-pedagoški edukacijski centar namijenjen kreativnom i estetskom razvoj djece i mladih i edukaciji osoba koje s njima rade. Kamp se održava u Pazinu, a od 2013. godine i u Zagrebu.

Teatar Tirena dobitnik je više priznanja i nagrada. Među njima je i nagrada Hrvatskog centra za dramski odgoj za poseban doprinos dramskom odgoju, sustavnu višegodišnju edukaciju mladeži i dramskih pedagoga u programima Kazališnog kampa, te dvije međunarodne nagrade za djelotvornu kazališnu edukaciju mladih i razvoj imaginativne koncepcije odgojnog teatra.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam