Jedan od najboljih hrvatskih brandova koji je pravi, istinski čuvar hrvatske narodne baštine - Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, priprema glazbeno - scenski spektakl u splitskoj Spaladium Areni. Nakon niza godina, LADO se vraća se u grad pod Marjanom, a jedinstvena čarolija očekuje nas u petak, 25. studenog u 19 sati, kada će Splićani i njihovi gosti na velikom godišnjem koncertu uživati u najljepšim izvedbama bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

LADO 4

Uz standardne koreografije s repertoara, LADO će Splićanima predstaviti tri nove točke koje prikazuju pjesme, plesove i običaje Slavonije Baranje i Posavine. U glazbenom dijelu programa pozornost će biti usmjerena na glazbene ikone Ansambla LADO - Emila Cossetu, Božu Potočnika i Marijana Makara.

Vrhunski plesači, koji su istodobno i izvanredni pjevači, transformirat će se iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a glazbenici virtuozi svirat će na brojnim tradicijskim i klasičnim instrumentima. Uz bogatu kolekciju jedinstvenih narodnih nošnji iznimne vrijednosti, Ansambl LADO uz pjesmu i ples uvijek pruža nezaboravnu reviju izvornog hrvatskog tradicijskog ruha.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO profesionalni je folklorni ansambl, osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. LADO svojim djelovanjem okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Prezentacija bogatstva i raznolikosti folklornoga izraza s tako malog prostora kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu. Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. LADO je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija - od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na newyorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu te brojnih svjetskih opernih kuća, festivala, svjetskih izložbi i Olimpijskih Igara.

LADO 8

Godišnje koncerte ansambl LADO ove je godine posvetio nekadašnjem dugogodišnjem umjetničkom direktoru Ivanu Ivančanu, a uz splitsku Spaladium Arenu, koncerti nas očekuju i 13. studenog u HNK u Zagrebu, 17. studenog u HNK u Varaždinu, 19. studenog u GV Osijek te 23. studenog u zagrebačkoj KD Vatroslava Lisinskog.

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam